Az ex-OpenAI alkalmazottak csalónak és manipulátornak tekintik Sam Altmant!

TECH HÍREK – Az OpenAI-tól a Microsofthoz igazoló Altman kapcsán még a süllyedő hajónak tűnő Twitter tulajdonosa, Elon Musk is nyomozást szeretne…

 

Az előző hétvégén nagy hír volt, amikor Sam Altman, az OpenAI vezérigazgatója el lett onnan távolítva. Aztán jött Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója, aki bejelentette, hogy a redmondi techóriás mesterséges intelligenciáért felelős belsős csapatát Altman fogja vezetni. Majd több OpenAI-alkalmazott benyújtotta felmondását Altman mellett kiállva: ha nem állítja vissza az igazgatóság őt a posztjára, akkor lelépnek. Nos, ez nem történt meg, így sokan távoztak az OpenAI-től (nem lepődnénk meg, ha a Microsofthoz igazoltak Altman miatt).

Erre állítólag több ex-alkalmazott írt egy nyílt levelet, amelyet megtalálhatunk. Szerintük Altman állította őket félre, mert támogatták őt és kereskedői hajlamát: „Úgy véljük, hogy az OpenAI alkalmazottainak jelentős részét kiszorították a vállalatból, hogy megkönnyítsék az átállást a nyereségorientált modellre. Ezt bizonyítja, hogy a cég alkalmazottainak lemorzsolódási aránya 2018 januárja és 2020 júliusa között 50%-os nagyságrendű volt. Sokan közülünk, akik kezdetben reménykedtünk az OpenAI küldetésében, úgy döntöttünk, hogy Samnek és Gregnek adunk bizalmat. Ahogy azonban a tetteik egyre aggasztóbbá váltak, azokat, akik ki merték fejezni az aggodalmaikat, elhallgattatták vagy kiszorították.

Az ellenvélemény szisztematikus elhallgattatása a félelem és megfélemlítés légkörét teremtette meg, ami hatékonyan elfojtott minden értelmes vitát az OpenAI munkájának etikai vonatkozásairól. A vállalat irányítási struktúrája, amelyet kifejezetten Sam és Greg tervezett, szándékosan elszigeteli az alkalmazottakat a profitorientált működés felügyeletétől, pontosan a velük járó érdekellentétek miatt. Ez az átláthatatlan struktúra lehetővé teszi Sam és Greg számára, hogy büntetlenül, az elszámoltathatóságtól védve működjenek,” írja a levél.

Állítólag Altman több olyan titkos kezdeményezésről késleltette a jelentéstételt, amelyek végül nem hoztak az általa felgyorsított határidők szerinti eredményeket, és amelyeket aztán töröltek. Azokat, akik ellenezték ezt a politikát, rövid úton elbocsátották mint „rossz kultúrába illeszkedőket”. Altman állítólag engedélyezte az OpenAI kulcsfontosságú alkalmazottainak (köztük a vezető tudósnak, Ilja Sutskevernek) a megfigyelését is. Azt is sérelmezték, hogy az OpenAI társalapítója, Greg Brockman „diszkriminatív kifejezéseket használt a csapat egyik, nemet váltó tagjával szemben”, és a szóban forgó alkalmazottat később alulteljesítés miatt elbocsátották. Az igazgatótanácsot arra kéri a levél, hogy Altmannal és Brockmannal szemben maradjon állhatatos. Van, aki peren gondolkodik Altman elbocsátásának önkényes módja miatt az igazgatóság ellen. (Nadella is kifejezte, hogy hozzájárul Altman régi pozíciójába való visszatéréséhez.)

A végére pedig a poén: az antiszemitizmus miatt sok hirdetőtől eleső Twitter (egy újabb nevet írhatunk fel a listára; a mai hírekben erről még szó lesz) tulajdonosa, Elon Musk is nyomozást szeretne az ügyben, ami kissé ironikus, mert neki is van mesterséges intelligencia-modellje (Grok)… ja, és a végére a slusszpoén: Altman és Brockman is visszatért az OpenAI-hoz…

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu