Nem csak a PC-s piac zuhant: az SSD-k iránt is kisebb a kereslet!

TECH HÍREK – De most érdemes beruházni egy SSD-re, mert nem kérnek érte olyan sokat…

 

Az SSD-piac mostanában nem fest valami jól: a TrendForce arról számolt be, hogy az előző évben a nemzetközi szállítmányokat tekintve 10%-os csökkenés következett be. Már több negyedéve tart az SSD-s piaci állapot romlása, és 2022 eleje óta egyre kevesebb pénz fordul meg errefelé. A site elemzése nem nevezte pontosan meg az indokot, de könnyen ki lehet silabizálni, hogy miért ez a helyzet.

Először is a fogyasztói kereslet csökkent. Nincs pénz a PC-s fejlesztésekre (ott is csökkenő piacot láthattunk), így az alkatrészekre sem futja. Aztán a vezérlő IC-kből 2021-ben hiány adódott, és ez is rontott a helyzeten, de az 2022 folyamán helyre tudott állni, így inkább annyi történt, hogy nincs pénz. 2022-ben 114 millió SSD-t szállítottak ki, ami az előző évhez képest 10,7%-os csökkenés volt, és ez nem elhanyagolható mérték!

A TrendForce szerint a Kingston továbbra is az éllovas az SSD-piacon, ugyanis övék a „torta” 28%-a. Mögöttük az Adatát láthatjuk, de ez a cég nem erősödött, hanem inkább konszolidálta a pozíciját. Még meg lehetne említeni a Lexart, a Kimtigot, iletve a Netacot, amik a fogyasztói és vállalati szektonrban is jelentős fejlődést mutathattak fel az utóbbi időszakban. 2023-ra pedig a TrendForce pozitív előrejelzéssel számol, ugyanis a NAND-beszállítók alaposan megvágják a termelést, a gyártók pedig emelni fogják az árakat (és ezért mondjuk, hogy MOST még megéri beruházni mondjuk egy 2 TB-s NVMe SSD-re).

A TrendForce a kínai SSD-gyártókkal kapcsolatban is optimista hangot ütött meg, ugyanis azok is egyre fejlettebb állapotba jutnak, főleg a PCIe 4.0-s technológiával kapcsolatban. (Az újabb generáció nagyobb írási és olvasási sebességre képes, de a régebbi alaplapokra is rátehetjük az SSD-ket, maximum lassabb, pl. Gen 3-as sebességet kapunk a visszamenőleges támogatásnak köszönhetően.)

Szóval az SSD-k lassan drágulni fognak!

Forrás: WCCFTech

 

 

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu