Kiderült, miért rúgták ki Sam Altmant az OpenAI-tól?

TECH HÍREK – Az Altman-dráma (ami mindössze néhány nap alatt lezajlott…) utolsó felvonásában a kirúgás lehetséges indokát ismerhetjük meg.

 

Mi is figyelemmel követtük, hogy mi történt Sam Altman körül. A ChatGPT mögött álló OpenAI vezérigazgatóját a hétvégén kirúgta az igazgatótanács, mire Satya Nadella (nyitva hagyva a visszatérés kiskapuját), a Microsoft vezérigazgatójának ajánlatára rábólintva a redmondi techcég mesterséges intelligenciáért felelős csapatának vezetője lett, de az állítólag az ex-OpenAI alkalmazottaktól származó nyílt levélben eléggé más képet festettek fel Altmanról, aki eközben már vissza is ült az OpenAI vezérigazgatói székébe. De miért volt mindez?

A Reuters szerint nem a lázadó természete miatt távolították el ideiglenesen a helyéről Altmant, hanem egy áttörés miatt, amit a mesterséges intelligenciában elért. Az OpenAI stábjának több tagja írt az igazgatótanácsnak a felfedezés mögött rejlő veszélyekről. A vezetőség aggódott az MI fejlődéséről, és a Q* nevű projekt okozott nekik több fejfájást, mert ez az AGI (általános mesterséges intelligencia) alkotásában játszhat fontos szerepet.

Az OpenAI szerint az embereket a legtöbb feladatban le fogja az AGI hagyni, és ez veszélyessé válhat, mert korlátozhatja az emberiséget abban, hogy miképp éljen meg, és a következmények is beláthatatlanok. A szinte korlátlan erőforrások miatt az új modell bizonyos matematikai problémákat meg tud oldani. Nem tud megbízhatóan teljesíteni egy AI modell, de egy AGI igen, és ha csak egy helyes válasz van egy matekpéldára, és a hiányosságot be tudja hozni a technológia, jelentős mérföldkő lenne, és olyan döntéseket tudna hozni, ami az emberi intelligenciához hasonló lenne, és eközben tudományos kutatásokon is dolgozhatna.

Az OpenAI kutatói által írt levél beszélt arról is, hogy a mesterséges intelligencia milyen veszélyekkel rendelkezik az emberiség számára, de a pontos részleteket nem közölték. Akármi is történik végül, valami tényleg átütő történhetett, de azért ez is érdekes jövőt fest fel a hatalmas tempóval fejlődő, és az iparnak is fontos technológia előtt.

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu