David Soul: 80 éves korában meghalt a Starsky & Hutch színésze

MOZI HÍREK – 80 éves korában elhunyt David Soul színész, aki leginkább a Starsky & Hutch című televíziós sorozatban játszott szerepéről ismert. Felesége, Helen Snell elmondta, hogy csütörtökön halt meg „az életért folytatott hősies küzdelem után, a család szerető társaságában”. A színész leginkább a Starsky & Hutch című sorozatban Kenneth „Hutch” Hutchinson nyomozó szerepéről volt ismert.

 

„Színészként, énekesként, mesemondóként, kreatív művészként és kedves barátként számos rendkívüli ajándékot osztott meg a világgal” – mondta Helen. „Mosolyára, nevetésére és az élet iránti szenvedélyére sokan fognak emlékezni, akiknek az életét megérintette.”

Az amerikai születésű színész leginkább Kenneth „Hutch” Hutchinson nyomozó szerepéről volt ismert a Starsky & Hutch című klasszikus bűnüldöző sorozatban. A sorozatban, amely 1975 és 1979 között futott, Paul Michael Glaserrel játszotta a főszerepet. Ő és Glaser a Starsky & Hutch 2004-es remake-jében játszották újra szerepüket, amelyben Ben Stiller alakította Starsky-t, Owen Wilson pedig Hutch-ot.

Stiller azzal tisztelgett Soul előtt, hogy az X-en (korábban Twitter) újra közzétette az eredeti tévésorozat egy klipjét, a következő üzenettel kísérve: „A 70-es évek menőségének meghatározása. Nyugodj békében”. Soul a Here Come The Brides, a Magnum Force, A sárga rózsa és a Salem’s Lot című filmekben nyújtott szerepeiről is ismert volt.

Stephen King író, aki a Salem’s Lot alapjául szolgáló horrorregényt írta, azt mondta, hogy „sajnálattal értesült” Soul haláláról.

Több brit televíziós műsorban is szerepelt, köztük a Holby City, a Little Britain és a Lewis című műsorokban. 2004-ben megkapta a brit állampolgárságot. De visszautasította a lehetőséget és a jövedelmező fizetést, hogy valóságshow-kban szerepelhessen, és ezt a Sunday Timesnak mondta: „Manapság bárki híresség lehet, és őszintén szólva nincs mit ünnepelni”.

A színészt és énekest, aki ötször volt házas, az 1980-as években letartóztatták, mert megtámadta akkori feleségét, Patti Carnel Shermant, aki akkor hét hónapos terhes volt. Ez volt az első bűncselekménye, és az ellene felhozott vádakat ejtették, miután teljesített egy próbaidőre felfüggesztett elterelési programot. Soul később megbánásról beszélt, és börtönökbe látogatott, hogy a rabokkal beszéljen a családon belüli erőszakról.

1943. augusztus 28-án született Chicagóban David Solberg néven, gyermekkorát Dél-Dakota és a második világháború utáni Berlin között töltötte.

Apja, Dr. Richard Solberg, a történelem és a politikatudományok professzora, felszentelt lelkész, Berlinbe költöztette őket, ahol az amerikai főbiztosság vallási ügyekért felelős tanácsadója volt. Mielőtt színészként hírnévre tett szert, Soul népdalénekesként kezdte szakmai karrierjét, és olyan sztárok, mint Frank Zappa, a Byrds és a Lovin’ Spoonful előtt melegítette be a közönséget. A zene iránti érdeklődését tinédzserként Mexikóban kezdte el, ahol apja egy fiatal diplomaták számára létrehozott főiskola professzora volt. Ott összebarátkozott egy csoport radikális diákkal, akik gitárt adtak neki, és megtanították a mexikói őslakosok dalaira.

Az Egyesült Államokba visszatérve némi sikerrel játszotta ezeket a dalokat Minneapolis környékén – de karrierje csak akkor indult be igazán, amikor maszkot öltött és elrejtette az arcát. „The Covered Man” néven a William Morris ügynökség szerződtette, és a televíziós talk show-kban is szerepelt, többek között többször is fellépett a nagy sikerű Merv Griffin show-ban.

Amikor azonban úgy döntött, hogy leveszi a maszkot és felfedi magát, a foglalások elapadtak, és helyette a színészet felé fordult. Soul az 1960-as és 1970-es években a Star Trek, a Here Come The Brides, a Perry Mason és a Johnny Got His Gun című filmekben tűnt fel. Színészi áttörést John Davis rendőrtiszt szerepében kapott Clint Eastwood Magnum Force című rendőrségi fonalában, amely Harry Callahan felügyelőről szólt, és ez vezetett a Starsky & Hutchban kapott szerephez.

Később, a Starsky & Hutch sikere után visszatért a zenéhez, és az 1970-es évek végén négy albumot adott ki lágy rockballadákból. Ezekből két brit listavezető kislemez született, a Silver Lady és a Don’t Give Up On Us, amelyeket a tévés személyiségéért rajongó rajongók elkapkodtak.

A New York Times 1977-es kritikája a hírnév utáni első koncertjéről azt írta, hogy „kamerákkal hadonászó tinilányok rohamozták meg a színpadot”, „több száz felrobbanó vakucső villogása és folyamatos visítás közepette”. A lelkesedésnek letartóztatása és az elvonó után vége szakadt, és ezután már csak egy albumot vett fel – az 1997-es, saját kiadású Leave a Light On címűt.

Soul ötször házasodott meg, többek között Sherman, Mirriam Solberg, Karen Carlson és Julia Nickson színésznőket vette, és hat gyermeke született. Snell-lel a Deathtrap című darabban való szereplés közben ismerkedett meg, amikor a színdarab közönségkapcsolatait végezte, és „lelki társának” nevezte.

Forrás: BBC

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu