Palworld korai hozzáférés – Nem hozott evolúciót a túlélés és szörnyfogás egyvelege

TESZT – Ha egy olyan játék, ami a szörnyfogást ötvözi a túlélő elemekkel, felkelti az érdeklődésed, akkor a Palworld lehet a te pályád. Ebben a nagy várakozásokkal övezett játékban a Pal-jaid oldalán harcolhatsz, használhatsz fegyvereket, tervezhetsz bázist és még sok mást is csinálhatsz. A Pokémon világából merítve, és belesűrítve minden klisét, amit csak elvárnánk egy nyílt világú túlélő műfajban, a Palworld a legjobb játékelemeket próbálja ötvözni. De vajon sikerül-e neki?

 

Az Xbox Game Pass friss kínálatából vágtunk bele a nemrég több szempontonból is nagy botrányt kavart Palworldbe, amely egyaránt kiverte a biztosítékot, mint a Pokémon játékokra feltűnően hasonlító cím és a játékban található „emberekkel való kereskedelem” miatt is, amely a történelem legsötétebb korszakára emlékeztetheti az érzékeny lelkületűeket.

No de milyen maga a Palworld? Ez a játék egy igazi virtuális kalandpark: egy nyílt világ, ahol szörnyeket gyűjtögetünk, túlélünk, és fűszerezték mindezt egy kis akciódús szerepjátékkal. A játék annyi mindent hoz át különböző műfajokból, hogy az elején csak kapkodjuk a fejünket. A Palworld alkotói, a Pocketpair csapat, már korábban is kipróbálták magukat ebben a műfaji kavalkádban. Az egyik másik túlélő játékuk, a Craftopia is, ami szintén korai hozzáférésű, úgy született meg, mintha a csapat összehányta volna kedvenc játékaikat egy kalapba. A Palworld hasonlóan keveri a műfajokat, de itt a szörnyfogás kerül előtérbe a Craftopiához képest.

 

A Palworld, egy frissen piacra dobott videojáték, azonnal nagy port kavart a Steam közösségében, mivel vádak érték digitális emberkereskedelem miatt.

 

Csak egy Pokémon koppintás?

 

Nézzünk szembe a nyilvánvalóval: a játék lényei szembetűnően hasonlítanak a Pokémonokra. Nem azt mondom, hogy a lénytervezés rész csak egy olcsó utánzat, de itt a legendás játéktervező, Ken Sugimori stílusát tökéletesen újraalkották a Palworldben, és ez biztosan nem lehet véletlen. Ha hozzáadjuk a fogási mechanikákat, a jól ismert lénytípusokat és a Pal-gömböket, amikkel a Palokat foghatod, könnyen elfelejtheted, hogy ez egy teljesen különálló, másik játék.

A Palworld művészete vegyes érzelmeket vált ki belőlem. Bár a Palok általában lenyűgözően néznek ki, és meglepő, hogy mennyire ügyes a tervezésük (azoknak, aki ezt a stílust kedvelik persze…), nem tudom nem Sugimori jellegzetes stílusához kötni őket. Tagadhatatlan, hogy néhány Pal szembetűnően hasonlít az ismert Pokémonokra. A tűzokádó Foxparks például az ikonikus és aranyos Vulpixre emlékeztet, és ez csak egy példa. Az Anubis olyan, mint a Lucario, a Dinossom nagyon hasonlít a Meganiumra, a Boltmane pedig egyértelműen a Luxrayre emlékeztet. Mégis, sok Pal eredeti és karizmatikus, egyedi animációkkal, amelyek megkülönböztetik őket a véletlenszerű lényektől vagy puszta Pokémon másolatoktól.

A Palworld egy kis csavart visz a nagy versenytársak szokásos receptjébe, ugyanis kihagyja az evolúciós részt. A lényeket egy tenyésztőfarmra viszed, ahol keltethetnek tojásokat, ezekből ritka Palok vagy különleges Pal-változatok bújhatnak elő. Tetszik ez a változatosság, igazi ízt ad a túlélésnek. Az, hogy ezeket nem különálló Palokként kezelik, az egyrészt előny, másrészt izgalmat ad a játéknak, hiszen mindig van lehetőség új, szokatlan Pal párosításokra, felfedezve még több változatot. A Palok igazi sokoldalú csapatot alkotnak, hiszen rendelkeznek néhány különleges képességgel is, mint például fegyverforgatás, terepen való ügyes manőverezés, vagy akár mint megbízható harci társak funkcionálhatnak, még akkor is, ha épp nem a Pal Gömbjükben pihennek.

A Palworld széles e világában akadnak ritka Palok, amik olyan képességeket tudhatnak magukénak, amik szokatlanok a fajtájukra. Minden egyes Pal egyedi stílussal bír, ami alaposan megfűszerezi a viselkedésüket a bázisodon. Akad közöttük lusta fajta és szorgalmas munkás is, sőt, van, aki egy különös pozitív-negatív tulajdonságok keverékével rendelkezik, így mindig lesz okod újabb és újabb Palokat befogni. Különféle fajok különféle tudásokkal rendelkeznek. Vannak, akik a konyhában segítenek, mások kézműves munkákat végezhetnek neked, megint mások gondoskodnak a kertedről. És van, aki igazi sokszínű, több képességgel rendelkezik, ami igazán felbecsülhetetlenné teszi őket.

 

 

Rögtön a mélyvízbe dobnak, a semmi közepében

 

A Palworld úgy dob be téged a mély vízbe, mint sok más túlélőjáték: egy ismeretlen helyen találod magad, és rajtad áll, hogy felfedezd a játék izgalmait. Furcsa dolog ez, mert néha nem is tudom, hogy most épp szórakozom-e, vagy csak úgy tűnik. Egy azonban biztos: sosem maradsz teendő nélkül. Állandóan lesz mit craftolnod, anyagokat gyűjtened, Palokat befognod, szintet lépned, bányásznod, építkezned, és a bázisodat tervezgetned.

Valahogy itt mégis elveszettnek érzem magam. A Palworld lehet, hogy emlékeztet a Pokémonra, vagy akár egy Pokémon-szigetre is hasonlít, de valójában sokkal inkább a túlélés a lényeg, semmint a lények begyűjtése. Amikor ismerős teremtményekkel, mechanikákkal és stílusokkal találkozom, valahogy hiányzik a megszokott játékstruktúra. Ebben a világban ez sajnos nem igazán jön össze.

A Palworld egy igazi műfaji kavalkád, ami lehet, hogy sokak számára vonzó, de másokat pont ezért távol tarthat. Ha a túlélőjátékok nem a te világod, készülj fel a gyakori éhségproblémákra, a folytonos anyagkeresésre, a bázisod állandó áttervezgetésére, váratlan támadásokra, fejleszthető szerkezetekre és még sok másra. Valószínű, hogy több időt töltesz majd a játék craftolási és túlélési részével, mint a lények harcoltatásával és befogásával.

Mégis, van valami magával ragadó a szörnyfogásban a Palworldban. Amikor már rendelkezel egy jó fegyverrel és barátkozol néhány ügyes Pallal, a nagy főellenségekkel vívott csaták izgalmasak tudnak lenni. Mivel a Paloknak különböző típusai, képességei és támadásai vannak, mindegyik más élményt nyújt. Habár a harci mechanikák nem túl mélyek, oda kell figyelned a környezetedre, amikor veszélyes lényekkel szembesülsz. Kezdetben ez a játékmenet izgalmas és lebilincselő, de hosszabb távon sajnos monotonná válhat, kevés újdonságot kínálva.

Ha szereted a túlélőjátékokat és élvezed a barátaiddal való együttműködést az éjszakák átvészelésében, a Palworld lehetőséget ad arra, hogy meghívd őket a saját világodba. A kooperatív mód nem kötelező a játék élvezetéhez, de kétségtelenül egy remek kiegészítő. Az viszont sajnálatos, hogy a Palworld korai hozzáférésben indult versenymód nélkül, ahol a Paljaiddal csatázhatnál.

 

 

Ezt még ALAPOSAN finomítani kell!

 

A Palworld, mint korai hozzáférésű játék, egyértelműen mutatja fejlesztési stádiumát. Bár még mindig játszható, élvezhető és szórakoztató, nehéz figyelmen kívül hagyni a teljesítménybeli problémákat. Az építési és kraftolási folyamat során megmagyarázhatatlan ütközési problémákba ütközhetsz. Néha, akadályok nélkül, a játék nem engedi megépíteni a falat, míg más esetekben lehetővé teszi, hogy egy ládát egy sziklába építs. Egyes animációk is hiányoznak, a világ elég sablonos és üres, a barlangok unalmasak, és a felfedezés is sok kívánnivalót hagy maga után.

Emellett a Paloknak is szükségük van további finomításra. Nem mindig viselkednek úgy, ahogyan kellene, gyakran a föld alá mennek, figyelmen kívül hagyják az ellenségeiket, vagy igazi haspókok: ok nélkül megesznek minden ételt. Néhányuk egyszerűen elfelejti, hogyan kell felmenni egy rámpán vagy lépcsőn, míg mások úgy döntenek, hogy inkább alszanak, mint befejezzenek valamit, amit épp mondtál nekik.

Sajnos a problémák itt még nem érnek véget. Olyan bugokkal is találkoztam, mint amikor az emberi ellenségek megállnak a bázisomnál, semmit sem csinálnak, még akkor sem, ha támadják őket. Láttam őket sziklákba vagy lépcsőkbe ragadva, ahol néhány percig állnak, mielőtt eltűnnének.

 

 

Egy ideig fun, aztán rájössz, hogy ez mennyire sekélyes játékélmény

 

Bár a Palworld egy ideig élvezetes élményt nyújthat, összességben elég sekélyes és könnyű ráunni. Olyan érzetet kelt, mintha két különböző játék feleit összerakták volna, amelyek együtt nem alkotnak egészet. Ebben a játékban mindig van mit csinálni, de hacsak nem élvezed az állandó anyaggyűjtögetést, nagy esély van rá, hogy a Palworld végül mégis csak bosszantani fog. Ugyanez igaz, ha nem akarsz folyamatosan hatékonyabb Palokat keresni, hogy a bázisod olyan legyen, amilyennek szeretnéd.

A Palworld valahol mégis ígéretes, és a kezdeti lelkesedésem után is megvolt a maga bája, de nem állítanám, hogy hibátlan. A játék ebben a korai hozzáférésű verzióban mintha még nem találta volna meg a végleges formáját, a világa olyan, mintha csak félkész lenne. Minden jó elem mellett akad egy csomó bosszúság is, ami vagy nem úgy működik, ahogy kellene, vagy egyszerűen csak idegesít. Nem hódít meg mindenkit, és főleg nem azokat, akik egy kiadós szörnyfogó kalandra vagy egy igazán összetett túlélő játékra vágynak. Viszont aki egy könnyedebb, mindkét műfajba belekóstoló játékot keres, ami még ráadásul korai hozzáférésű is, annak a Palworld kellemes időtöltés lehet.

-Herpai Gergely (BadSector)-

Pro:

+ Látványos és egyedi Palok tervezése
+ Sokoldalú képességek és változatos Pal variációk
+ Baráti kooperatív játékmód lehetősége

Kontra:

– Technikai hibák és teljesítménybeli problémák
– Egyhangú, élettelen világ és unalmas barlangok
– A játékmenet monotonná válik idővel, kevés újítást kínálva


Kiadó: Pocketpair

Fejlesztő: Pocketpair

Stílus: Nyílt világú, túlélő, akció RPG, szörnyfogó

Megjelenés: 2024 január 19.

Palworld

Játékmenet - 6.8
Grafika - 7
Történet - 6.5
Zene/hangok - 6.7
Hangulat - 6.5

6.7

KORREKT

A Palworld egy ambiciózus kísérlet, ami a szörnyfogást ötvözi a túlélő játékok elemeivel, de valahogy mindkét téren kudarcot vall. Bár van benne potenciál, a játék jelenlegi állapota inkább bosszantó, mint szórakoztató, rengeteg technikai hibával és egyhangú játékmenettel. Azoknak ajánlott, akik nyitottak egy különleges műfaji keverékre, de még türelmesnek kell lenniük a fejlesztés ezen korai szakaszában.

User Rating: 2.6 ( 1 votes)

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu