RDNA 4: az AMD ismétli a történelmet!

TECH HÍREK – Az előző generációs architektúra megjelenése előtt mondott valamit a cég, és most ugyanazt halljuk egy bennfentestől az új RDNA-ra várva…

 

Most az a pletyka az RDNA 4-gyel kapcsolatban, hogy ennek magasabb ár- és teljesítménykategóriájú modelljei akár 3,3 GHz-es boost órajelre lesznek képesek. Ez úgy lazán 20%-kal magasabb az összes RDNA 3 chiphez képest. A pletyka Moore’s Law Is Deadtől származik, ám a bennfentes nem mindig közöl pontos információkat. Viszont arra mindenesetre jó a kijelentése, hogy elgondolkodjunk, miképp erősítheti meg az AMD a következő generációs Radeon kártyáit.

A pletyka szerint az RDNA 4 egyik videókártyájának ES verziója (engineering sample, azaz műszaki mintamodell, tehát prototípus) 3 és 3,3 GHz közötti boost órajelet tud. Ez a Radeon RX 7600 XT-hez képest nagy előrelépés (ott 2,755 GHz a boost órajel). Az egyik fő indok a javulás mögött az, hogy a TSMC N4P folyamatát használja a GPU-gyártáshoz az AMD. Ezt az APU-khoz már alkalmazza is „a piros cég”, ugyanis a monolitikus, egylapkás processzor, a Ryzen 7 8700G is ezzel készül. Ebben egy Radeon 780M grafikus chip van 12 számítási egységgel és 768 shaderrel, 2,9 GHz órajelen (sok tuningra nincs tér: a rekord 3,1; a fogyasztást pedig 50W-ről 83-ra, vagy akár 153-ra emeli). Az RX 7600 XT-ben 2048 shader van, és ez az egyik legkisebb AMD GPU… az áramkör mérete az új kártyán 300-350 mm2 lehet, és ez legalább 47%-kal lesz nagyobb az RX 7600 XT-énél!

Csakhogy az AMD az RDNA 3 prezentációjának egyik diáján azt mondta, hogy úgy tervezték meg, hogy 3 GHz-nél magasabb órajellel rendelkezzen, és végül egyik kártyájuk sem jutott el oda. Az órajelnövelés a magasabb fogyasztással nem ér! Ezért mondjuk, hogy a történelem ismétlődik, mert ha most ugyanezt halljuk, akkor talán joggal kétkedünk, hogy az RDNA 4 valóban beváltja az ígéreteket.

Ám a jobb gyártási folyamat alacsonyabb fogyasztást és hőtermelést jelent… de emellett az is kellene, hogy az új architektúra ne legyen lényegében ugyanaz, csak nagyobb hatékonysággal, mert így nem sokan fognak hardvert fejleszteni!

Forrás: PCGamer, YouTube, Tom’s Hardware

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu