Szakszervezeti YouTube-osokat küldött el a Google egy taggyűlés kellős közepén!

A Google szerint a munkások szerződési idejét betartotta, a dolgozók pedig ennél sokkal sötétebb képet festenek fel.

 

Jack Benedict Austin városi tanácsgyűlése során épp arról beszélt, hogy a város és a munkaközösség általi támogatás motivációt ad a küzdelmük folytatására, de aztán feljött a pódiumra kollégája, Katie Marie Marschner, aki összeszedte magát, majd azt mondta, hogy nem akar senkit sem félbeszakítani, de hirteen mindenkit kirúgtak. A szakszervezet Twitterére feltöltött videóban Marschner hozzátette, hogy egy üzenetet kapott a kollégájától, amiben őt értesítették arról, hogy a heti taggyűlésük során lettek a YouTube Music szerződéses dolgozói leépítve.

A tanácsnak egy olyan határozatot kellett volna megvitatnia és elfogadnia, amely felszólítja a Google-t, hogy tárgyaljon a vállalkozók csoportjával, de nekik a Google szerint inkább a „munkáltatójukkal”, a Cognizanttal kellene tárgyalni. Ez a cég a Google partnereként a Google Cloud Business Group részeként működik. Mindez annak ellenére történt, hogy az amerikai nemzeti munkaügyi kapcsolatok testülete (NLRB) januárban olyan döntést hozott, miszerint a Google elutasította a munkavállalókkal való tárgyalást. Ez illegális. A szerződéses dolgozók tavaly áprilisban hivatalosan megszavazták, hogy csatlakoznak az Alphabet szakszervezetéhez. Ez a csoport, amely korábban közel félszáz munkavállalóból állt, a minimális juttatásokra és az alacsony fizetésre, valamint a munkába való visszatérési parancsra hivatkozott mind a szakszervezetbe tömörülés, mind a februári sztrájk indokaként. A közleményük szerint sokan több helyen kénytelenek dolgozni, hogy meg tudjanak élni…

„A munkavállalók 2023. február 3-án tisztességtelen munkabeszüntetésbe kezdtek, válaszul egy megtorló munkába visszatérési parancsra. A munkavállalók azért csatlakoztak a sztrájkhoz, mert az egyetlen másik lehetőségük az „önkéntes felmondás” volt, mivel fizikailag nem tudtak megjelenni az irodában. Sok munkavállaló vagy az államhatáron túl él, vagy nem kap annyi fizetést, hogy megengedhesse magának a személyes munkavégzéssel járó költségeket, például a benzin- és gyermekgondozási költségeket. Míg több tucat helyi munkavállaló visszatért a munkába, számos, az államon kívüli munkavállaló fenntartotta a sztrájkot,” tette hozzá a szakszervezeti közlemény.

A Google válaszában azzal védekezik, hogy a szerződésesek munkaszerződésének lejárati időpontja után építette le az embereket, majd hozzátette, hogy ők nem a Google alkalmazottjai, hanem a Cognizantnak dolgoznak. Csakhogy a Washington Post arról beszél, hogy a forgatókönyv nem volt természetes: „Sam Regan, a YouTube Music adatelemzője éppen az irodában volt, amikor az elbocsátása történt. Elmondása szerint gyanakvó volt a hangulat, amikor a biztonsági őrök csatlakoztak egy rövid reggeli megbeszéléshez, ahol a vállalat vezetői „ridegen” tájékoztatták a dolgozókat, hogy a projektjüket leépítik. Kb. 20 percük volt arra, hogy összeszedjék a holmijukat és elhagyják az épületet, mielőtt birtokháborítást követnének el.”

A TikTokon felbukkant videóról Marschner megerősítette, hogy az irodából származik, de ettől függetlenül váratlannak tekinti az elbocsátásokat: „Azon a megbeszélésen [látták], hogy a wifit lekapcsolják, látták, hogy a Gmailhez való hozzáférésük megszűnik. Az én csapatomban a legfontosabb munkafolyamaton dolgoztunk (én a grafikonok csapatában dolgozom). Ez a legfontosabb, előre mutató csapat az egész osztályunkon. Az alvállalkozói réteg egy olyan mechanizmus, amellyel a Google eltávolodik a dolgozóival szembeni felelősségtől. Az NLRB megállapította, hogy a Google ellenőrzést gyakorol a dolgozók és a munkakörülményeik felett, és ezért köteles közvetlenül tárgyalni a szakszervezetükkel.”

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu