Átverés volt az Epic Games megtámadása!

A Moglievich nevű banda nem támadta meg Tim Sweeney cégének szervereit, így adatlopás sem történt.

 

A múlt héten mi is beszámoltunk arról az állítólagos ransomware támadásról, miszerint az Epic Games szervereiről közel 200 gigabájtnyi adatot tulajdonítottak el február 28-án. Azóta kiderült, hogy az egész csak egy átverés volt, és ezt nem csak az Epic állítja, hanem a Moglievich is. A név az orosz alvilág ismertebb emberétől, Semion Moglievich-től származik, és állítólag neveket, jelszavakat, teljes neveket, fizetési információkat és forráskódot is elloptak. A baj csak az, hogy mindez hatalmas kamu volt.

Már az is gyanús volt, hogy a ransomware támadások során megszokott követelt összeget sem közölte a csapat, ráadásul semmilyen bizonyíték nem volt tőlük arra, hogy tényleg meg tudták támadni az Epic Games szervereit. A Cyber Daily arról írt, hogy egy link, ami elméletileg igen, gyakorlatilag pedig nem tartalmazta az ellopott adatokat, egy olyan üzenetre mutatott, ami a Moglievich, a „professzionális csalók” szolgáltatásait hirdeti…

„Jelenleg nulla bizonyíték van arra, hogy a Mogilevich által benyújtott váltságdíj-követelés jogos. A Mogilevich nem lépett kapcsolatba az Epic-kel, és nem szolgáltatott bizonyítékot az állítások valóságtartalmáról. Amikor megláttuk ezeket az állításokat, amelyek egy darkweb weboldal képernyőfotóján voltak láthatóak egy tweetben, perceken belül utánajártunk, és megkerestük őket a bizonyítékokét. Nem válaszoltak. Folytattuk a nyomozást, ami lezárult. A csoport állításai soha nem voltak legitimek – ez egy átverés volt,” írta az Epic a Twitteren.

Egy szóvivőjük, Pongo azt nyilatkozta, hogy a blogjukon listázott adatbázisok nem voltak valósak, és a nagy nevekre repültek rá, hogy minél gyorsabban láthatóak legyenek. Nem a hírnév szerzése volt a cél, hanem, hogy aprólékosan felépítsék az átverendő áldozatokkal az átveréseiket. Téves állításokkal és „szociális mérnöki munkával” egyre több pénzt csaltak ki az emberekből. Először a nem létező hackelő szolgáltatásaikat adták el nyolc embernek egyenként ezer dollárért, majd ha fizettek, az kétezer dollár lett, és a kínai dróngyártó DJI-ből 85 ezer dollárt szedett ki a Moglievich a hackjük során ellopott anyagokért, de itt sem bizonyították, hogy ez megtörtént, tehát itt is csalhattak.

A csapat csak fel akart vágni ezzel, és be akarta mutatni a csalásuk folyamatát. Nem tekintik magukat hackernek, csak bűnözőzseniknek. Sok embernek (így az Epic Gamesnek) is feladta a leckét, és ezzel csak a hálózatukat reklámozták…

Forrás: PCGamer, Cyber Daily

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu