GeForce RTX 4090D: a kínai piacra szánt kártya mégsem olyan gyenge?

TECH HÍREK – Úgy tűnik, hogy az Nvidia trükkje nem volt elegendő ahhoz, hogy a kínai felhasználókat elrettentse a cég csúcskategóriás kártyájától, ugyanis a „D-sített” kiadás is képes a „gyári” RTX 4090 teljesítményére…

 

Azért jött létre az RTX 4090D, mert ezzel kívánt az Nvidia megfelelni az amerikai exportszabályzatnak, így a kecske is jóllakik és a káposzta is megmarad. A megjelenéskor hallani lehetett, hogy egyik gyártó számára sem engedélyezték a gyári tuningot (magasabb órajeleket), így sem a fogyasztás, sem az órajelek nem térhettek el az Nvidia által kitűzött alapértékektől. Ennek ellenére alapból hozta az RTX 4090D az RTX 4090 FE (Founders Edition) teljesítményének 95%-át…

Viszont van néhány modell (mint például az Asus GeForce RTX 4090D ROG Strix), amivel lehet trükközni. A HKEPC által elvégzett tesztek során a videókártya fogyasztását (TGP) az Asus GPU Tweak III programban megnövelték az alapértékről (425W) 600W-ra, ami 41%-os ugrásnak tekinthető. Megnövelték az órajelet 200 MHz-cel, a memóriáét is feljebb srófolták 187 MHz-cel, és ezzel a 3DMark Speedway benchmarkban 9,3%-kal jobb teljesítményt ért el. Ezzel lehagyta az RTX 4090 FE eredményeit!

A tesztek során a fogyasztás 558,4W volt (ez +31,4%), miközben az órajel maximum 3045 MHz volt. A 3DMark Port Royal benchmarkban is javult a teljesítmény akár 8,7%-kal. Még nem tudni, hogy a többi RTX 4090D modellen lehetséges-e tuningolni vagy a fogyasztást növelni, de így az a helyzet, hogy a kínai közönség számára egy kellően izmos tápegység és egy stabil alaplap mellett könnyedén ki lehet sajtolni a gyári RTX 4090 teljesítményét.

Csak egy dolog a bökkenő: az Asus ROG Strix modell Kínában 17000 jüan (873 ezer forint), ami az amerikai ajánlott fogyasztói árnál kb. 250 dollárral több (2350). Tehát piacra dobtak egy kártyát, amit egy kis csellel könnyedén a nemzetközi modell szintjére ehet húzni, és ezen az Nvidia hülyére keresi magát!

Forrás: WCCFTech, HKEPC

 

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu