Amerika önjáró MI-t tesztelt F-16-os vadászbombázókkal! [VIDEO]

TECH HÍREK – Az Egyesült Államok az F-16 Fighting Falcon vadászbombázó repülőgépekkel tesztelte az önjáró mesterséges intelligenciát a védelmi minisztériumának kutató ágazatán keresztül.

 

A DARPA (a korszerű védelmi kutatási projektek ügynöksége) fontos szerepet játszott több modern technológia, így például a számítógép és az internet létrehozásában is, és most önjáró mesterséges intelligenciát tesztelt. Matt Turek, az ügynökség információs és innovációs hivatalának igazgatóhelyettese közölt részleteket az ország stratégiai és nemzetközi tanulmányok központjának egyik rendezvényén arról, hogy miképp tart lépést a DARPA a mesterséges intelligenciával több programján keresztül. A DARPA például a NASA-val közösen lőtte ki az űrbe a világ első nukleáris hajtóanyagú rakétáját, hogy a technológia használatával jelentősen csökkenteni tudja a csillagközi utazási időt.

Turek elárulta, hogy az ügynökség programjainak 70%-a használ valamilyen mértékben mesterséges intelligenciát, gépi/mély tanulást vagy autonómiát. Az OpenAI és a Microsoft mellett a DARPA a Google és az Amazon MI-partnerével, az Anthropic-kal is partneri kapcsolatra lépett, és arról is beszélt, hogy miképp használtak generatív (tartalomalkotó) mesterséges intelligenciát arra, hogy a nyílt forráskódú szoftverekben felfedezzenek és megszüntessenek sebezhetőségeket… de a számunkra releváns téma az F-16 program. Ez a gép az amerikai légierő gerince: könnyű váz, jó kezelhetőség, és ezért nemzetközileg is népszerűségnek örvend.

A gépet az amerikai légierő távirányítással használta már jó ideje, és ezek a vadászbombázók QF-16 néven futnak, és a régebbi F-16-os gépek módosított vázaira épülnek. Az első ilyen gép 2012-ben repült, egy évre rá pedig egy távirányítású repülés következett, amelynek során a pilóta elvégezte a repülés előtti ellenőrzéseket, majd kívülről lecsukta a kabintetőt, hogy átadja a repülőgép irányítását egy kezelőnek. A program a pilótáknak 4. és 4.5-ik generációs gépekre hasonlító célpontokat ad, és a légierő 2022-ben leváltotta ezt a programot, amikor olyan célzott drónprogramra keresett pályázatokat, amely képes az 5. generációs lopakodó repülőgépeket utánozni. Bár az első távirányítású QF-16-os 2013-ban repült, a pilótáknak 2017-ig kellett várniuk arra, hogy az első drónt hadműveleti célpontot lőjenek le egy gyakorlat során.

A programról videó is készült.

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu