A fejlesztők többsége aggódik az élő szolgáltatásos modell fenntarthatósága miatt

Az angolul live service, magyarul élő szolgáltatásos modell kapcsán a Game Developer hatszáz fejlesztőt kérdezett meg, és az ebből kialakult eredmény nekik aggasztó, nekünk pedig talán optimizmusra adhat okot.

 

A Game Developer februárban és márciusban végezte el a felmérését, amiben az üzleti modellekről és a játékokban történő monetizációról érdeklődött. Azt is megkérdezte, hogy mennyire aggódnak a live service üzleti modell iránt, amit ma kifejezetten gyakran használtak. 4%-uk nem tudja. 25%-uk nem aggódott emiatt. 39%-uk valamelyest aggódik, és 31%-uk kifejezetten fél attól, hogy fenntarthatatlan üzleti modellről van szó. Tehát a megkérdezettek több mint kétharmada aggódik az élő szolgáltatásos üzleti modell hosszabb távú fenntarthatósága miatt!

A live service játékok általában azok a címek, amik a megjelenésük után gyakran tartalmi frissítéseket kap például szezonkénti battle pass-szal, hogy le tudják kötni hosszabb ideig is a játékosokat, és ezzel remélik, hogy ők a játék árán felül is hajlandóak a pénztárcájuk vagy a bankkártyájuk után nyúlni, hogy még többet költekezzenek a mikrotranzakciókon vagy az előfizetésen keresztül. Egy ilyen példa mondjuk a Warnertől és a Rocksteadytől a Suicide Squad: Kill the Justice League, ami már több mint két hónapja megjelent.

Akik valamelyest vagy nagyon aggódnak a fenntarthatóság miatt, közülük kétharmaduk mondta azt, hogy tartanak attól, hogy a játékosok a live service játékok iránt elveszítik az érdeklődést, vagy hogy a többi, hasonló modellt alkalmazó játékok hatással lehetnek a saját termékükre (azaz tartanak a versenyhelyzettől, pedig ki kell jelenteni, hogy időnk és pénztárcánk véges, így nem lehet minden fókát életben tartani…). A felhasználók megszerzésének költsége, továbbá a fejlesztés költsége is aggodalomra ad okot a fejlesztőknek.

Ha már Warner, a Warner Bros. Discovery nemrég mondta, hogy sokkal nagyobb hangsúlyt kíván fektetni a free-to-play és live service játékokra, és ehhez igénybe fogja venni a négy fő IP-jét (Mortal Kombat, Trónok harca, a DC képregény-univerzum, illetve Harry Potter)…

Forrás: VGC, Game Developer

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu