Egyre nagyobb internetforgalmat generálnak a káros botok!

TECH HÍREK – A nemzetközi internetforgalomnak közel a felét nem az emberek teszik ki, és ennek az aránya, ami kártékony cselekedetekhez vezethet, kimagasló, ami nem hangzik valami jól.

 

Az Imperva, egy kiberbiztonsági cég elkészítette a 2024 Bad Bot Reportot. A jelentésük szerint a teljes internetforgalom 49,6%-át a botok teszik ki. Tehát közel a fele. Ez nem hangzik valami rosszul, de a forgalom 32%-áért a „rossz botok” felelősek! Nanhi Singh, az Imperva appbiztonságért felelős általános igazgatója szerint minden iparban átható és növekvő veszélyt jelentenek. A weboldalak lementésétől kezdve a kártékony (illetéktelen) fiókátvételekig, a spammelésig és a szolgáltatások megakadályozásáig a botok ártanak a cégek pénzügyi eredményeinek.

Az Imperva szerint országonként eltérő arányban bukkannak fel a rossz botok az internetforgalomban (nem tisztázták, hogy a teljes forgalomban, vagy a botok között akkora az arány, amit mondanak). Írország aránya 71%, Németországé 67,5%, Mexikóé pedig 42,8%. A szektorok között a játékok voltak a leginkább érintettek, ugyanis a forgalom 57,2%-át a botok tették ki (viszont itt a rossz botok aránya nem ismert). A keresedelmi szektorban 24,4%-ot, az utazási ágazatban 20,7%-ot, a pénzügyi szektorban pedig mindössze 15,7%-ot mutattak fel a nem emberi forgalmi arányok.

Az Imperva szerint a fejlettebb rossz botok, amik képesek az emberi viselkedést imitálni és elhárítani a rájuk fejlesztett védelmet, a kormányzati, szórakoztatóipari és pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó weboldalakon voltak leggyakrabban jelen. Singh szerint ahogy egyre több, a mesterséges intelligencia által megerősített eszközök jutnak el a felhasználókhoz, a botok mindenhol jelen lesznek. Emiatt a vállalatoknak a botok kezelésébe és az alkalmazásprogramozási felületekre vonatkozó biztonsági eszközökbe be kell fektetniük, hogy a kártékony, automatizált forgalom általi veszélyt kezelni tudják.

Ezt az egészet az energiaszükséglet szempontjából is vizsgálhatnánk. Rengeteg áramot fogyasztanak el a botok, ahogy egymást kergetik az interneten, egymást edzve. Ironikus módon talán pont a mesterséges intelligencia lehet a megoldás a rossz botok és a nonszensz tartalmak ellen.

Forrás: PCGamer, Imperva

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu