Elég könnyen megtévesztették Elon Musk mesterséges intelligenciáját!

TECH HÍREK – A Twitter felhasználói (legalábbis azok, akik előfizetnek rá) alaposan meg tudták kavarni Elon Musk mesterséges intelligenciára kihegyezett startup cégének, az xAI-nak a munkásságát, a Grokot…

 

A chatbotnak kissé hülye neve van, de ha csak ennyi baj lenne vele, akkor nem lenne téma, de mivel Muskhoz kapcsolódik, nem csoda, hogy az emberek elkezdtek vele szórakozni. A Grok célja elvileg az, hogy a friss híreket gyorsan, fogyaszthatóan összefoglalja, de hajlamos volt megzavarodni (például teljesen kitalált eseményekről számolt be). Most pedig félreértett egy kosárlabdás szakkifejezést („throwing bricks”), amit egy tweet használt. Nem úgy értelmezte ugyanis, hogy olyan dobás történt, ami nem érintette a peremet, hanem szó szerint tégladobálásként interpretálta a kifejezést.

Az NBA (amerikai kosárlabda liga) Golden State Warriors csapatának játékosa, Klay Thompson talán utolsó meccsét játszotta április 16-án. A Grok fogott egy, róla szóló tweetet a szakkifejezéssel, amit aztán úgy foglalt össze, hogy „Bizarr téglavandalizmussal vádolják Klay Thompsont”. Alatta hiába van egy figyelmeztetés, hogy egy korai funkcióról van szó, ami hajlamos hibázni, sokan retweetelték ezt, ami a mesterséges intelligencia számára úgy hathatott, hogy ők is áldozatok lehettek.

Nemrég mindegyik Twitter-előfizetőnek hozzáférése lett a Grokhoz, úgyhogy ez a félrelépés nem valami jó időzítés, hiszen mostanában arról megy a vita, hogy a funkció hírösszefoglaló képességeiben érdemes-e bízni. Ha Musknak nincsen szerencséje, Thompson nem veszi viccként (direkt megnéztük, de a Twitteren február 13-a óta nem írt semmit sem), és lejáratásra hivatkozva beperelheti a közösségi felületet, hiszen a Grok lejárathatta őt. Dobál ő, ez nem vitás, de kosárlabdákat, nem téglákat…

Ez a történet pedig ismét arra a témára tereli a felhasználókat, hogy legyenek óvatosak, mert egyre nehezebb lesz megkülönböztetni a valós audiovizuális tartalmakat a mesterséges intelligencia által generált, deepfake anyagoktól. Nem stabil és kifinomult még a technológia, és a Grok bakija bár vicces, azért emögött is komoly veszély rejtőzik.

Forrás: PCGamer, Mashable, TechCrunch

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu