Hardveresen és szoftveresen is a mesterséges intelligenciára fókuszál az Nvidia

TECH HÍREK – A cég elismerte, hogy erős verseny van a mesterséges intelligenciára vonatkozó piacon, és úgy gondolja, hogy az MI a történelem legnagyobb számítási problémájának tekinthető, amit mindenki meg kíván oldani.

 

Az Nvidia lényegében egy monopolhelyzetet teremtett, miután ez a cég koncentrált a legkorábban a mesterséges intelligenciára, de tudja jól, hogy a lépéselőny megtartása már nem lesz olyan egyszerű feladat. Errő Bryan Catanzaro, az Nvidia alkalmazott gépi/mély tanulási kutatásokért felelős alelnöke beszélt. A cég látja, hogy a verseny egyre erősödik, így a piacon nem lesz könnyű megtartani a piaci részesedést. Catanzaro elismerte a versenyhelyzet mellett azt is, hogy a gyorsított számítás nem csak a hardverből áll, és meglepődött azon, hogy ennyi év után is csak hardveres cégnek tekintik az Nvidiát.

 

 

Az Nvidia nem pánikol, de ez az első alkalom, hogy tőlük hivatalosan hallani, hogy a vetélytársak próbálkozásai nem hiábavalóak. Ha kinézünk a mesterséges intelligencián kívülre, akkor már azt is hallottuk tőlük, hogy az AMD Radeon GPU-s szegmense mennyire erős, és hogy mennyire „a pirosak” maradtak az Nvidia első számú vetélytársai (ami azt jelenti, hogy az Intelt még nem tekintik kifinomult riválisnak; nekik még van hová fejlődniük).

Így más tényezőkben is óvatosabbnak kell az Nvidiának lennie. Vagy elegendő szállítmánnyal kell rendelkezniük, vagy versenyképes ár/teljesítmény arányt kellene bemutatni, azaz olcsóbban kellene a termékeit kínálnia, ugyanis a teljesítményre nincsen panasz (például a TensorRT szoftveres optimalizációjával), az árcédulára már annál inkább. A Hopper vagy a Blackwell GPU mögött pedig szükséges lesz egy robusztus szoftverkészletre is, hogy a hardverben rejlő teljesítmény kiaknázható legyen.

Ebben segít nekik a CUDA (amit azért van, aki kritizál), és talán emiatt is tűnik konszolidáltnak az Nvidia piaci helyzete. De az AMD Instinct MI300X és az Intel Gaudi-3 MI-gyorsítói felkelthetik a közönség figyelmét (és előbbi olcsóbb), így a még gyerekkorú MI-piac helyzete is változhat a jövőben.

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu