Nosztalgiáznál? Egy ősrégi operációs rendszer forráskódját tette közzé a Microsoft!

TECH HÍREK – A Microsofttól ritkán látni azt, hogy bármelyik operációs rendszeréből közzéteszik a forráskódot, de a redmondi cég néha ezt meg szokta tenni.

 

Azért nem kell arra gondolni, hogy a Windows 8 vagy a Windows Vista forráskódját publikálta a Microsoft (ez talán még izgalmas is lehetne, hiszen így úgy lehetne „forkolni”, azaz a fejlesztésében új elágazást készíteni, hogy azok modern, napjainkban használt funkcionalitással is bővülhetnének; főleg a Windows 7 esetében lehetne ez felettébb népszerű), hanem ennél egy kicsit régebbi kódcsomagra kell gondolni.

A Microsoft ugyanis az IBM-mel közösen az MS-DOS 4.0-ból adta ki a forráskódot. A Windows Millenium Edition volt utoljára DOS alapokon; a Windows XP már az NT kernelre épült, ezzel pihenőre küldve a DOS-t. Az MS-DOS 4-es verzióját 1986-ban adták ki (és mivel az IBM-mel a viszony nem volt olyan jó, ők is kiadták a saját verziójukat, amit IBM DOS 4.0-ként ismerhetünk), és a Computer History Museum 2014-ben az 1.25 és a 2.0 verziókat tették közzé, és ezeket a forráskódokat a GitHubon érhetjük el. Az MS-DOS 4.0-t néha európai MS-DOS 4.0-nak is hívják, támogatta a New Executable fájlformátumot és a preemptív multitaskingot, de az MS-DOS 3.0 korlátai közül sok megmaradt, így ez sem volt képes 640 KB-nál több memóriát használni. (Ma már 16 GB a standard. Ez a 640 KB-nak 26214,4-szerese…)

Egy kutató felkereste a Microsoftot, mert talált néhány kiadatlan béta bináris fájlt a DOS 4.0-ból néhány régi floppy-n, ami onnan maradt meg, amikor még a Lotusnál dolgozott. Ezeket digitalizálta, és kiderült, hogy ezek az operációs rendszer kiadatlan változatai. Néhány nyomtatott dokumentummal megspékelve elindult a vadászat a Microsoft archívumaiban, és végül rábukkantak a teljes forráskódra. A Microsoft egy eredeti IBM PC XT-n, egy „újabb” Pentiumon is futtatni tudta, de a nyílt forráskódú PCem és 86box emulátorokon is sikerrel járt.

Vajon a Windows újabb verziónál mikor jutunk el ide…?

Forrás: PCGamer, Microsoft, GitHub

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu