Warhammer 40,000: Eternal Crusade – „Jóóó reggelt Arkhona!”

A Warhammer története újabb epizódjához ér. Ezúttal egy eddig ismeretlen bolygót, név szerint az Arkhona planétát venné uralma alá a Birodalom. A Behaviour új fejlesztése és kiadása minden eddiginél több teret és teljesen szabad játékmenetet ígér. Viszont az év vége felé fog csak kiderülni, hogy a W40k rajongók mennyire csettintenek boldogan, amikor a birtokukba kerül a produktum.

Mielőtt jobban belemerülnénk, hogy ki kivel van, hogy kinek mi a célja, motivációja, tisztázzuk a játékmenet alapjait, mivel ha valami, akkor ez nem kíván különösebb magyarázkodást. Nem lesz egyjátékos sztori, csak és kizárólag online multiplayerben görgethetjük a cselekmény gombolyagát. A lényeg ugyanaz, mint eddig, különböző frankciók bőrébe bújva tegyük magunkévá az egész Arkhonát.

Nincs semmi konkrétum, semmi sorrend, semmi szabály, csupán az irányítás teljes átvétele. A játékosok ilyen módon 100 százalékig a maguk urai, egyenrangú felek, nincs főnök, sem bárki, akinek meg kéne felelni. Persze az, hogy ki és hol szervez meg egy rajtaütést, különböző stratégiákat, csak a saját dominanciáján múlik, az „erősebb kutya szaporodik” elvén.

ps4pro.eu_Warhammer_Eternal_Crusade_1

Sokan vagyunk…de rengetegen

NAGYON SOKAN! A Behaviour a MuchDifferent féle Pikkoservers segítségét kérte a játékához, épp elég erről annyit tudni, hogy egy térképen egyszerre, valós időben ezer (!) játékost támogat. Félelmetesen nagy szám. A brutális létszám mellé sokszínűség is párosul, ássuk kicsit bele magunkat a különböző frakciókba, azok kasztjaiba, egyelőre – a fejlesztő/kiadó titkolózása miatt – a teljesség igénye nélkül. Kezdjük az Űrgárdista frakcióval, ők testesítik meg az emberiséget, a Birodalmi Gárda elit katonáiból verbuvált sereg, akik a császár nevében ténykedtek mindig is. Ezen belül található alap kasztok a taktikai, a pusztító, a támadó és az orvos. Lesz továbbá az Űrgárdistákon belül még elit és hős kaszt is, amik további ágakra lesznek bonthatóak, ám erről még nem kaptunk részleteket.

ps4pro.eu_Warhammer_Eternal_Crusade_2

A rossz, a még rosszabb és a suttyó

Egy Űrgárdista szemszögéből lesz mitől félnünk. Hogy ebben az esetben mitől döglik a katona? Véleményem szerint a legkisebb rossz a Káosz Űrgárdisták. Ők a sima gárda hittérített tagjai, akik meg lettek győzve arról, hogy a Császár elárulta őket, így minden lehetőséget megragadnak, hogy keresztbe tegyenek a birodalomnak. Kasztok tekintetében ők annyira nem különböznek, itt is megtalálható a taktikai, a pusztító, eltérő viszont a vadász és a varázsló. Náluk rosszabb összefutni egy Elda sereggel, ők egy ősi civilizáció megmaradt polgárai, valaha az övék volt az Arkhona, így a motivációjuk egyértelmű a háborúban, visszaszerzik, ami valaha az övék volt. Fejlett fegyverekkel és bolygó méretű űrhajókkal rendelkeznek.

Van köztük avenger, fire dragon, dark reaper, Swooping Hawk, Howling Banshee, Striking Scorpion és Warlock. Irányítható lesz még az univerzum suttyója, az Ork kaszt is. Ők csupán a buli kedvéért csatlakoznak a balhéba bár megpróbálják belemagyarázni, hogy isteneik számára, Gork és Mork kedvéért akarják az Arkhonát. Az űr parasztjai egyszerűek, mint egy fakocka, nincsen se különösebb fegyverük, sem extra képességük, csupán az agresszív hozzáállásukkal jutnak előre. Primitív létüket a kasztok elnevezésében is felfedezhetjük: Shoota, ‘Eavy, Loota, Stormboy, Painboy. Ők tehát az irányítható rétegek alap tagjai, de ahogy mondtam, ezek csak a frakciók alap kasztjai, lesz még mindegyik népnek elit és hős rétege is.

ps4pro.eu_Warhammer_Eternal_Crusade_5

Segítség, Oh Segítség!

Bármelyik nép fiával is leszünk, egy lénytől mindig álljon meg bennünk az ütő, ez a Tyranida faj. Ők egy másik galaxisból származnak, létük az Arkhonán tisztázatlan, de ha meglátsz egyet, menekülj, ahogy tudsz, hatalmas, vérszomjas és iszonyat erős bestiák. Semmiféle élettelen anyagot nem használnak, mindent az evolúciójuk által növesztenek, fejlesztenek, a fegyvereik és az anyahajóik is élő, lélegző lények. Kiirtásuk szinte lehetetlen, ami az útjukba akad, azt bekebelezik.

A végtelenbe és tovább

Érdekesnek és ígéretesnek hangzik a következő W40k, ami a felépítését illeti. Igaz, egyelőre csak a pre-alpha részletekkel van tele a legnépszerűbb videó megosztó, de a grafika és az egész koncepció elég szürke, poros. Ahhoz képest, hogy 40,000-et írunk, a hadi technikán kívül nem valami hiteles a környezet. Roskadozó, üres falak, ládák mindenhol, mintha az Adams Family költözne éppen egy másik bolygóra.

És ha nem egy épületben bóklászunk éppen, akkor sem esik le az állunk a kihalt tájaktól. A mozgás animációja szép, mivel motion capture-rel készült, így ebben nagy hiba nem lehet, de elég szűkös a paletta, 10 perc után unalmassá válhat minden kivégzés, minden egyéb mozdulat. Van még idő az év végéig, de pofoznivaló is akad rendesen. Reméljük nem okoz csalódást az új epizód.

– Dazo911 –


Tetszetős:

+ Tetszeni fog, mert…rajongó vagy
+ Szabad kezet kapsz
+ Fontos számodra az Arkhona sorsa

Neccesnek tűnik:

– Nincs sztori mód
– Szürke
– Butácska irányítás

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu