Doom: Vár ránk a mennyei pokol

ELŐZETES – Minden FPS ősének legújabb része végre megjelenési dátumot kapott. Ennek örömére összeszedtem nektek néhány apróságot egy csokorba amit tudni érdemes a 2016 május 13-án debütáló újragondolt Doom részről.  Atomjaikra lőhető pokolfajzatok, amputált végtagok, vérbőség mindenhol. De ez még csak a kezdet.

Minden hét évvel ezelőtt kezdődött, amikor már tervbe volt véve a legújabb rész.  Viszont a megalkotott koncepció nem lett olyan mint várták, ezért 2011 körül nyomtak egy reset gombot és újragondolták az egészet. Ekkor született meg a mostani arculat, aminek már szerintem nagyon sokan láttátok a bemutató játékmenet videóit.  Csapjunk is belek közé és nézzük meg részletesen mi is rejlik mögöttük.

Bár még pontos megjelenési dátumot nem tudunk a DOOM startjával kapcsolatban, a Bethesda mindenféleképpen idén fogja megjelentetni az id Software játékát PlayStation 4-re, Xbox One-ra és PC-re.

Anatómia ID Software módra

Az ID Tech 6-os motornak köszönhetően szép látványba lehet majd részünk. A hatalmas robbanások, a fegyveren megcsillanó fény szépen néznek ki. Ezt fokozzák a különböző látvány effektek.  A Doom 3 egyik legnagyobb hibája volt szerintem, hogy nagyon rámentek a horrorisztikus hangulatra. Váltogatni kellett az elemlámpa és a stukker között, ami nem mindenkinek nyerte el a tetszését. Itt viszont kő keményen a hardcore gyiloké lesz a főszerep. Dög, dög hátán, mi meg majd nem győzzük miszlikbe aprítani őket.  Néhányan vissza fognak közülük köszönni a múltból, csak épp ránc felvarrva. Megint élvezet lesz pici darabkákra lőni az impeket, vagy épp szitkozódni, amikor egy túlméretezett Hell Knight másvilágra küld minket.

Megemlíteném a bevezetett kivégzési rendszert. Ennek lényege nem más, mint a félig halott szörny jobb létre való szenderítése a saját kitépett végtagjának segítségével. Gyakorlatilag  gyorsan amputálni kell példának okáért a karját és agyonverni vele. Ez még csak egy lehetőség a sok közül.  Persze a mocskokat se kell félteni, mert ők is szívesen alkalmazzák ugyanezt a taktikát ellenünk. Viszont egy jól felkészült katona fegyver nélkül nem indul harcba. Ezért segítségünkre lesz néhány játékszer, melyek közül visszaköszön néhány jó barát: a láncfűrész,  shotgunt, és a plazmaágyú. Van egy olyan érzésem, hogy ez még nem minden és a fejlesztők arzenált illetőleg el fognak árasztani bennünket.

Bár még pontos megjelenési dátumot nem tudunk a DOOM startjával kapcsolatban, a Bethesda mindenféleképpen idén fogja megjelentetni az id Software játékát PlayStation 4-re, Xbox One-ra és PC-re.

Ami ezen a területen újdonságnak fog számítani nem más mint, a fegyverek módosítása. Ugyanis ha felkutatunk egy ilyen csomagot, úgy a hozzá kapcsolódó mordályt, lehetőség lesz azt tuningolni.  Ilyen például a másodlagos tüzelési mód beiktatása. Nem hangzik rosszul.  Nyitott és zárt terek fognak váltakozni egymással. Visszatér a kártyagyűjtögetős rendszer. Volt egy kifejezetten jó jelenet a videóba. Amikor egy kis műszer segítségével holografikusan ábrázolva meg lehetett nézni mi történt korábban az adott szobában. Ez rejtette gyakorlatilag a továbbhaladás kulcsát.  Ezt a taktikai elemet legutoljára az Arkham Knight nyomozós részeinél láttam.

Persze ki más lehetne felelős az invázióért mint egy orvos. Nevén nevezve bizonyos Dr. Olivia Price. Neki és egy vallási szektának lesz köszönhető, hogy újra fel kell venni a harcot ” néhány ” csúnyasággal. Soha nem a története miatt szerettük a Doom-ot és ez szerintem később se fog változni.  Ne is tegye. Állítólag az egyszemélyes kampány végig viteléhez 15 -20 óra játékidőt jósoltak. Egy ilyen stílusú lövöldénél ez több mint kielégítő.  ( Így legyen! )

Bár még pontos megjelenési dátumot nem tudunk a DOOM startjával kapcsolatban, a Bethesda mindenféleképpen idén fogja megjelentetni az id Software játékát PlayStation 4-re, Xbox One-ra és PC-re.

Akik inkább úgy döntenek, hogy más játékosok ellen veszik fel a harcot, akkor nekik van egy jó hírem. Ők is el lesznek kényeztetve minden pokoli jóval.  Ugyanis multiplayer tekintetben is igyekeznek kihozni a legmaximálisabb megoldásokat. Hivatalosan még csak egy 6 VS 6 Team Deathmatch módról rántották le a leplet, de ha lehet hinni a pletykáknak, akkor további fejlesztés alatt áll a Clan Arena, ami vajójában egy utolsó emberig tartó küzdelem lesz. A Warpath pedig területfoglalásról fog szólni.

Remélem nem csak ez a három féle lesz, mert kezdésnek karcsúnak tartom. Kecsegtetően hangzik viszont a taktikai elemek használata. Már ti is nagyon várjátok, hogy át tudjatok alakulni a rakétavetőket vállán hordozó, Revenanttá? Terítéken van még a láthatatlanság a dupla sebzés, valamint egy taktikázásra alkalmazható teleport rendszer is.  Fellelhető fegyverek számával szó szerint el lesznek kényeztetve a PVP rajongók, ugyanis nagyon úgy fest nagyobb arzenál lesz számukra, mint akik csak single-be fogják nyomni.

Kooperatív módra továbbra se lesz lehetőség. Sokan nem is támogatják, de én szívesen kipróbálnám. Ha nem is sztoriban, de mondjuk multiban simán el tudok képzelni egy játékosok a gép irányította hordák elleni  küzdelmet, ami több körre, vagy éppen hullámra van lebontva. Amolyan horda mód.

Bár még pontos megjelenési dátumot nem tudunk a DOOM startjával kapcsolatban, a Bethesda mindenféleképpen idén fogja megjelentetni az id Software játékát PlayStation 4-re, Xbox One-ra és PC-re.

Minden jó, ha a Doom  jó

Nem tudok arról, hogy terveznek-e DLC-t hozzá. Az eddig összeszedett információk és játékmenet videók alapján első vagy második ránézésre nagyon ott van a szeren.  Árad belőle a megszokott, klasszikus Doom hangulat olyan, amit más nem tud visszaadni.  Kitartás fiúk lányok, már nem kell sokat aludni.

-Parzifal-

Amitől jó lehet:

+ Szörnyaprítás mesterfokon
+ Szép grafikával
+ Áradó fatális Doom hangulat

Ami még kérdéses:

– multiplayer mód
– csak ne csússzon
– Kooperatív mód nem lesz


Kiadó: Bethesda Softworks

Fejlesztő: id Software

Stílus: Akció, horror

Megjelenés: 2016 május 16.

Spread the love
Avatar photo
Parzifal is an avid gamer who plays all kinds of games, but his favorites are classic RPGs. He has played games since the early 90''s.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu