Batman – The Telltale Series – Ep. 1: Realm of Shadows – Árnyjáték

TESZT – Nagy dirrel-dúrral elindult a Telltale újabb nagyágyúnak szánt projektje: ezúttal a Denevérember világából írtak egy történetet, aminek a kezdetei biztatóak, de kérdéses, hogy miként fognak maradandót alkotni a fejlesztők. A kezdeti lépések nem rosszak.

 

 

Mostanában Batman csak a Rocksteady-féle Arkham játékokban kapott főszerepet (jó, volt egy Origins is a szériában, de azt ne vegyük bele), most viszont az epizodikus játékok egyik főszereplője vette kezelésbe az ügyet. Több újítás is jött.

Közösség

Az egyik újítás a Crowd Play. Minden epizód előtt kapunk lehetőséget ennek bekapcsolására: kapunk egy – ha jól emlékszem, hat betűs – azonosítót, azt a cp.telltale.com oldalon beütjük, hozzá egy max hat karakteres usernevet, aztán jön egy ablak: a felfele-lefele hüvelykujjnál értékelhetjük az adott illető játékát, ami a játékmenet során konstans felbukkan a jobb oldalt, ha pedig négy szín közül kell választani, akkor ott a dialógust határozhatjuk meg. (Ha pedig kettő van, akkor ez a döntéses rész, amiből értékelést kap a játékos az epizód végén.) Trollkodni jó ez… személyes tapasztalat. Jó az újítás, csak kár, hogy nem látjuk a Crowd Play oldalon magát a játékot, külön böngésző fül/monitor/eszköz kell hozzá.

Bruce

Nem csak a Denevérember gúnyájában kell megvédenünk Gotham városát, hanem ezúttal Bruce Wayne-ként is mozognunk kell a döntések és megnyilvánulások között. Rövid kerettörténet, talán ezzel még megúszom a spoilereket: visszaemlékezés egy betörésre, egy polgármesteri kampányprogram, egy váratlan vendég, egy találkozó egy régi ismerőssel, egy nyomozás, egy akciójelenet. Huh, megúsztam! Nem mondtam el semmi lényegeset!

Bruce-nak ugye a barlangja a lehető legmodernebb technikai kütyükkel, köztük egy számítógéppel is fel van szerelve, ahol a sajtóba olvashatunk bele, illetve a karakterekről tárolunk el fontos információkat a kódexben. Na, akkor itt mondanám, hogy itt találkoztam egy glitch-csel, aminek köszönhetően indíthattam újra a játékot. Tehát itt kellene egy lemezt a gépbe tolnunk, de én a kódexbe léptem. Kilépek onnan, erre ott ragadok a gép előtt és csak a sajtóra vagy a kódexre tudok lépni. WOW!

Troy

Troy Baker Batman hangja. Szokatlan. De meg lehet szokni, mint ahogy a szinkron továbbra is kiemelkedő minőségét, bár tény, hogy zenéből errefelé most nem volt sok. Ha már az audiónál tartok, megint megemlítek egy bugot: a TV-s jeleneteknél néhol nem írt ki egy betűnyi feliratot sem. A történet viszont jónak tűnik – most a múltnak nagyobb szerepe lesz, mint eddig, és csak ennyit mondanék az egészről.

Digitálisan vedd meg

Igen, ezt komolyan mondom. Minek várni szeptember közepéig a lemezes kiadással, amin ráadásul csak EGY rész lesz, hogy aztán a többi négyet digitálisan kelljen letölteni? Nem érdekel, hogy Season Pass lemez, ez akkora egy ordenáré baromság – tehát ezzel ne kelljen várni másfél hónapot.

Egy kis kitérő erejéig a PC-s kiadásról is mesélnék, sőt, annak egy külön végpontszámot is adok itt – elképesztő, miket hozott össze a port. Egy Windows frissítés nélkül „A paraméter nem megfelelő” hibaüzenettel (ráadásul hibásan megjelenített ékezetes betűkkel!) el sem indult, aztán a frame rate néhol diavetítésre zuhant, sőt, legtöbbször 50 fps körül futott egy olyan PC-n, amin eddig mindegyik Telltale stuff maxon elment. Borzalmas port, 6 pont.

Viszont PS4-en 7.5 – szerencsére itt nincs akkora diavetítés, sőt, egész elfogadhatóan fut. Tény, hogy a grafikán még mindig lenne hova fejlődni, de bízom a sorozat sikerében. Jó ez, de önmagában kevés. Legalább most nem 70-75 perc alatt értem végig az első felvonáson…

-V-

Pro:

+ Crowd Play
+ A történet jónak ígérkezik
+ A nyomozós rész tetszett

Kontra:

– A fizikai kiadás: másfél hónappal később, csak egy résszel Blu-rayen?!
– A Codex-glitch
– Néhol a feliratok nem jelentek meg


Kiadó: Telltale Games

Fejlesztő: Telltale Games

Stílus: Point-and-click, kaland, epizodikus

Megjelenés: 2016. augusztus 2. (PS4, PS3)

Batman - The Telltale Series - Ep. 1

Játékélmény - 7
Grafika - 6.5
Történet - 8.6
Zene/Audio - 8.3
Hangulat - 7.6

7.6

Végszó: Nanananana Telltale!(, remélem, hogy ez még jobb is lesz!)

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
Grabbing controllers since the middle of the nineties. Mostly he has no idea what he does - and he loves Diablo III. (Not.)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu