A Microsoft újabb neves, elismert játékokat jegyző stúdiókat készül bezáratni?!

Folytatódik a rossz hírek sorozata az iparágban, ezúttal a Bethesdánál: bejelentették az Arkane Austin és a Tango Gameworks bezárását.

 

 

Sötét időket élünk a videójáték-iparban. Sajnos az elmúlt hónapokban számos átszervezés történt, amelyek több ezer dolgozó elbocsátásával jártak. Most újabb szomorú hírt kaptunk. A Microsoft ugyanis állítólag úgy döntött, hogy bezárja a Bethesdához tartozó több stúdiót, egy olyan lépéssel, amit csak pusztítónak lehet nevezni…

Ahogy arról a közösségi médiában beszámoltak, az Xbox feloszlatta a sikertelen Redfallért felelős csapatát, az Arkane Austin-t, akiknek az elismert 2017-es, félelmetes Prey-t is köszönhettük.

Emellett úgy döntött, hogy véget vet egy másik neves stúdiójának, a Tango Gameworksnek is. Utóbbi nemrég a hihetetlen Hi Fi Rush-sal lepett meg minket. Ám a nevéhez fűződik a fantasztikus horror-sorozat, a The Evil Within, vagy a nem kevésbé érdekes Ghostwire Tokyo is.

Az Xbox Game Studios főnöke, Matt Booty a dolgozóknak küldött e-mailben a „játékprioritások és erőforrások kiigazítása” érdekében siránkozott a leépítések miatt.

Az egész helyzet arra kényszerítette a Hi-Fi Rush igazgatóját, John Johanast, hogy a Tango Gameworks bezárása után az X/Twitter fiókján keresztül nyilatkozzon: „Így végződik….. Sajnos nem találom a szavakat… De legalább köszönöm mindenkinek, aki támogatott minket” – szomorkodik.

 

Nem ezek az egyedüli Xbox-stúdiók, amelyeket a Microsoft bezárat

 

Habár a Tango Gameworks és az Arkane Austin a legismertebb csapatok, nem ők az egyedüliek, akik elhulltak. A Mighty Doom mögött álló csapat, az Alpha Dog Studios is hamarosan bezárja kapuit. Míg a Roundhouse Games-t a nagysikerű The Elder Scrolls Online mögött álló srácok veszik át. Ez utóbbi entitást valószínűleg nem is ismered, pedig van múltja, hiszen a Human Head Studios egykori munkatársai alkotják. Ők az eredeti Prey-n és annak folytatásán dolgoztak, amit maga a Bethesda törölt. A csapat a sikertelen Rune 2-vel továbbállt, ami a bezáráshoz vezetett… és az azt követő átvételhez a Bethesda által egy új stúdióval.

„A Bethesda továbbra is az Xbox egyik alappillére marad, köszönhetően a hihetetlen játékok erős katalógusának és a nagyszerű közösségnek” – írta a Microsoft vezetője az alkalmazottainak.

„Ha előre tekintünk, lenyűgöző játékhorizont áll előttünk” – tette hozzá, megjegyezve, hogy idén (2024-ben) új tartalmak érkeznek a Starfield-hoz, a Fallout 76-hoz; valamint az ígéretes Indiana Jones and The Great Circle és a TESO új fejezete, a Golden Road.

A Bethesda legnevesebb stúdiói közül néhányan megmenekültek ettől a vérengzéstől, mint például a The Elder Scrolls szerzői, a DOOM szülői, a legújabb Wolfensteinért vagy a már említett Indiana Jonesért felelős MachineGames csapat. Meg persze az MMORPG, a The Elder Scrolls Online fejlesztői. Úgy tűnik, az érvágás az Arkane Lyon csapatát nem érinti, amely jelenleg a Marvel’s Blade videójátékon dolgozik.

Forrás: IGN, X

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu