Project Scorpio: lehullott a lepel! [VIDEO]

A Microsoft lerántotta a leplet az erősebb Xbox One-ról!

A Digital Foundry-nak lehetősége volt átélni, hogy a Project Scorpio mire is képes. Ha röviden kellene jellemezni a konzolt, akkor kb. annyiból állna a meghatározás, hogy 8 magos processzorral 2,3 GHz-n (ez egy kicsit feltuningolt Jaguar proci, szóval itt sincs teljesen lecserélve, de így is 31%-kal gyorsabb…), 4K UHD Blu-ray meghajtóval és tizenkét (!) gigabyte GDDR5 memóriával rendelkezik (és tényleg nincs benne ESRAM, mint a sima Xbox One-okban), a memória sávszélessége 326 gigabyte másodpercenként (12 32-bites csatornán), a GPU-ban pedig 40 Radeon számolóegység 1172 MHz-s órajelet tud. A HDD 1 TB méretű, 50%-os sávszélességnövekedéssel az előző merevlemezekhez képest. Hangban is újít: Dolby Atmos támogatás!

Látták működés közben a Forzát, ami 4K felbontáson lazán tartotta a 60 fps-t, de a Microsoft ígéri, hogy a 1080p-s TV-vel rendelkezőknek is lesznek előnyök, ami a Direct3D 12-t tudó Scorpio Engine chipnek is köszönhető lesz (ezt az elnevezést a PS2-től vehették át, ott ugyanis Emotion Engine volt). A GPU sebessége alig marad el az AMD Polaris-alapú RX 480-jától, amiben a 36 egység maximum 1266 MHz-t tud, ahhoz pedig egy komolyabb hűtő is kell, és eközben a Microsoft betartotta a szavát: a Project Scorpio tényleg tudja a 6 TFLOPS számítási teljesítményt. HDMI 2.0, párakamrás hűtőrendszer, amit a GeForce GTX 1080-akon láthatunk PC-n, a 245 W-os tápegység pedig beépítésre került a konzolba. Kinect csatlakozó sem lesz, egy ~12 ezer forintos USB-konverter kell, ha erre szánnánk el magunkat (mondjuk itt jogos kérdés lehetne az, hogy minek?).

Elvileg minden 900p-n és full HD-n futó játék képes lesz a Project Scorpión 4K felbontáson futni és az X1/X360-as címek jobb frame rate-et és töltési időt kapnának.

Emiatt pedig érdekes lesz látni, hogy milyen áron dobja a piacra a Microsoft a konzolt. Papíron előnye lehet a redmondiaknak a Sony-val szemben, de a hardveren túl szoftveresen is kellene valamit mutatni, és mivel minden cím PC-n is játszható lesz, kicsit nehéz helyzetben van a Project Scorpio, ami az Eurogamer szerint 500 dollár, tehát errefelé legalább 155-160 ezer forint lesz. (Na, ha erre a Sony lecsapja a PS4 Pro árát 350 dollárra, az itt 110 ezer forint lenne kb., és ezzel megint borulhat a kocka…)

FIGYELEM, A KÉP CSAK ILLUSZTRÁCIÓ!

View post on imgur.com

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu