Life is Strange: Before the Storm – Episode 1: Awake – Visszatérés Arcadia Bay-be

TESZT – Emlékszem, amikor jó két éve helyettesítőként ugrottam be a Life is Strange-et tesztelni a negyedik résznél. Jó döntés volt – azóta a polcomon figyel a limitált kiadás, olyannyira megszerettem Max és Chloe történetét. Most itt egy áthidaló kaland a folytatásig.

 

Igen… ez nem a folytatás ugyanis. Messze van tőle: a Before the Storm egyrészt csak három részes lesz, másrészt pedig előzménytörténetként szolgál, amikor is Max már elment Arcadia Bayből. Ehelyett Chloe Price lesz a főszereplő, történetként pedig megláthatjuk, miként ismerte meg többek között Rachel Ambert, aki az alapjátékban egy történetszál volt csak.

Chloe

Kezdjük azzal, hogy Chloe hangja más, mint az alapjátékban. Nem ugyanaz a szinkronhang, de érzékelhető a jelenléte (ugyanis felügyelte a munkálatokat), úgyhogy a fiatalabb Chloe továbbra is az a tüzes lázadó karakter, mint az alap Life is Strangeben. Chloe családja romokban: legjobb barátja elhagyta, édesapja elhunyt, édesanyja más valakivel kezd összejönni, hogy ne legyen maga alatt – ez már alapból is depresszív, ám tinédzser, skilltelen (vagyis nem teljesen…) hősnőnk a világnak megy.

A játék viszonylag lassan indul. Itt nincs idővisszatekerős képesség – azt a gombot használva csak azt látjuk, hogy Chloe a a csuklójára írt szöveget mutatja (az adott elvégzendő feladatot). Ennek ellenére van azért egy kis egyedisége, ugyanis egy eldugott helyen levő koncertre csak úgy jut be, hogy visszabeszél. Ez a képesség neve (angolul Backtalk) – jóformán az a célunk, hogy verbálisan megégessük a másikat, ám van, ahol mindössze egy hiba is kudarccal jár.

Rachel

Chloe odabenn a semmiből összetalálkozik Rachellel, aki itt még nem éppen az, akit később látni fogunk. Egy kis éjszakázás után újra otthon, reggelivel vár Joyce, akivel egy kis párbeszéd jön, majd Daviddel is. És itt kezdi felvenni a Dontnod fonalát a lehető legkomolyabban a Deck Nine (ugyanis nem a Dontnod hozta össze ezt a szériát!): egy kis alvással egy másik… világban álmodozunk? Ekkor egy másik személlyel találjuk magunkat egy autóban, ami talán előrevetítheti a széria további két (deluxe editiont vevőknek három…) részét. Igen, erre vártam: bár a hangulat, a stílus szinte teljesen hozza az eredeti Life is Strange fonalát, a természetfeletti, abnormális események dobják meg az eredményt.

Szóval Chloe iskolába megy (ugyanoda, amit Max sztorijában kívülről-belülről láttunk), és itt van teendőnk bőven. Akár egy asztali D&D játékban is részt vehetünk. Elképesztő, hogy mennyire részletezték még ezt is a fejlesztők.

Vonat

Chloe végül elszakad az iskolából (miközben azért két ismerős arc is felbukkan – egyikük fontos szerepet kapott a LiS-ben…), és itt kinyílik a játék szeme. A vonatos párbeszéd után persze jön a tipikus feladatmegoldós rész, bár mondjuk én nem értem, hogy a madaras, mókusos résznek mi értelme volt. Mindegy, egy kis alkohol kerül a szervezetbe egy eleinte még nem tisztázott felfedezés után, egy kis vita, egy kis rage, és újra ott ülünk az autóban. Itt már… eléggé furának tűnik a jövő, és a láng átmegy az epizód fináléján is. Szerintem itt valaki emberfeletti képességekkel rendelkezik…

Hm

Zeneileg üt (többnyire, ugyanis a Firewalkos rész nem tetszett) a játék, szinkronban is viszonylag korrekt. Grafika? Nos, ez nem erőssége továbbra sem a játéknak, az animációk a jelenetek során gyakran „ugrik” a következő pozícióba a karaktereknél, és ez a csuklónézősdi is eléggé hülye kameranézeteket képes produkálni. Nagyjából ennyi hibát tudnék felhozni a jó két és fél órányi játékmenetet kínáló Awake-nek, ami Arcadia Bay-t más időpontból (ám ugyanabban a stílusban – még a mobil és a napló is itt van!) mutatja be.

Én még várnék vele…

Az első rész jó kezdet (ezért is adok rá egy erős 7,5-et), ám még nem látom, miként fog kibontakozni a történet. A tipp, hogy mit kell csinálni, szerintem en bloc felesleges, de mindenben adott a lehetőség a játéknak, hogy felnőjön a Dontnod munkásságához. Én bízom benne. Úgyhogy rajongóknak ajánlott, a többiek még várjanak a második részig (október végére szerintem itt is lesz).

-V-

Pro:

+ Pontosan átültetett hangulat az eredeti játékból!
+ Chloe Backtalk képessége
+ Az a két bizonyos jelenet az autóban

Kontra:

– Zeneileg nem százas, szinkron esetében Chloe hangját szokni kell
– A Unity engine itt-ott produkál pár hülyeséget (animációugrások, Chloe csuklónéző kameranézete)
– Vizuálisan nem remekel


Kiadó: Square Enix

Fejlesztő: Deck Nine Games

Stílus: Epizodikus, kaland

Megjelenés: 2017. augusztus 31.

Life is Strange: Before the Storm - Ep. 1: Awake

Játékmenet - 8
Grafika - 6.7
Történet - 8.3
Zene/Audio - 7.5
Hangulat - 9

7.9

Chloe lázadása a világ ellen. Rachel üvöltése a szélbe. Tüzes, ígéretes sztori bontakozhat ki.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
Grabbing controllers since the middle of the nineties. Mostly he has no idea what he does - and he loves Diablo III. (Not.)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu