Batman: The Enemy Within – Episode 4: What Ails You? – Jellemfejlődés

TESZT – Jól kezdődik: a harmadik rész elmentése nemmúkod! A negyedik rész megjelenésének napján újrajátszom egy backuppolt második részes save-vel. Este letöltöttem a What Ails You?-t, ma (szerda) délután nekiültem, végigtoltam, és minden bosszúm elúszott. Ez igen – ez egy elég komoly epizód lett, ami szembe ment az eddigi Telltale-trendekkel.

 

A negyedik részekkel a sorozatokban úgy vagyok, hogy ez biztos egy üres lufi lesz, mert a fináléra dobnak össze mindent. Még a The Walking Dead első évada is ott volt talán a leggyengébb, és azt máig az egyik legkiemelkedőbb Telltale-alkotásnak nevezném. Úgyhogy beismerem: nem vártam volna sokat a What Ails You? (Mi bánt téged?) epizódtól.

Jégből vagyok…

Vagy nem. Ahogy az várható volt, az epizód elején a döntésünk másmilyen kezdetet ad, ha a harmadik felvonás végén nem vittük el a balhét. Mindenesetre a rejtett laboratórium felé vesszük az irányt döntésünktől függetlenül. Ez a része az epizódnak nem is olyan kiemelkedő, ám ne legyünk türelmetlenek. Ha korábban Johnnal nem voltunk ellenségesek, az már itt is ki fog mutatkozódni, viszont hiába vezet az utunk a SANCTUS laboratóriumba, természetesen nem fogunk sikerrel járni, sőt, ráadásképp még a banda is felbomlik, és az előző részben már felmerült gyanúm is kezdett egyre inkább beigazolódni.

Az ügynökség (utálom leírni magyarul… úgyhogy innen Agency, lehet utálni érte) jön feltakarítani, egy kis vita kerekedHET egy korábbi döntésünk alapján, aztán az egyik bandatag, aki sikeresen megfertőződött a Lotus-vírussal, a segítségünket fogja kérni. Ami az érdekes, az pedig nem más, mint aki kiderítette, hogy kik is vagyunk valójában: az első rész végén elejtett csavar most vesz egy 180 fokos fordulatot. Na bumm, most már mindegy, ki néz be a maszk alá, gondoltam.

Elindulunk felkutatni Harley-t, viszont nem fogjuk megtalálni… helyette viszont kiderül, hogy az Agency már megfordult ott, aminek hatásait itt-ott látni, tapasztalni fogjuk. (És itt már nem lepődnék meg azon, ha egy bizonyos szemüveges hölgy áll az egész mögött. Tényleg.) Helyette Johnnal fogjuk szembe találni magunkat, és ez itt a legjobb hely befejezni ezt a bekezdést.

Joker

John karakterfejlődése ebben a részben a legerősebb pozitívum. Ezt így le KELL írnom, mert emiatt kapott olyan értékelést a What Ails You?, amilyet. Szóval egy kis párbeszédben veszünk hármasban részt, bár John eleinte sok Cervezával átitatott mondattal kezd. Persze azért megnyílik előttünk, főleg úgy, ha idáig egészen korrekt módon kezeltük a dolgait. A jelenet végén a döntésünk nem fog sokat érni, szóval pont.

Alfredre már komolyan ráfér egy pihenő, és Tiffany esetében – ha felfedtük magunkat előtte – nagy eséllyel kicsit csalódni fog bennünk, ha betartjuk a „nincs lőfegyver” szabályunkat. Viszont a hölgy lassan bele fog tanulni Lucius Fox szerepébe, és apjára ütött technikai képességeivel, az már biztos. A vírusról is megtudunk egy pár új részletet (őrült dolog, tudom), aztán kapunk egy fülest Johntól Harley hollétéről.

Ééééés itt ugrik még egyet előre John karaktere lassan Joker felé. Önvédelemből, de kiiktatott pár Agency ügynököt, és ő is felismeri a másik énünket. Megbízunk-e benne? Nem akarom részletesen leírni, de parádés az alakítása. Ez átvezet minket az utolsó helyszínre, a hídra. Az Agency és a GCPD Harley ellen. Nos, itt is többféleképpen mutatkozhatunk meg, ám ha bízunk Johnban, nem biztos, hogy azonnal átmegy teljes bűnőzővé, azaz Jokerré. Megismétlem: NEM 100% MÉG, HOGY JOKER LESZ BELŐLE.

Hoppá

Itt-ott gyenge textúrák és a megszokott animációs hibák jellemzik ezt az epizódot is. Viszont John karaktere miatt  én egy majdnem kilencessel dobom meg ezt az epizódot. Ez parádés, amit a Telltale a karakterrel összehozott. Persze lehet, hogy az ötödik epizód végén megfordul az egész, de ez az ötlet remek. Alig várom, hogy miként körvonalazódik talán március végén a finálé – majdnem tökéletes módon igazságtevőt hoztam össze egy olyan karakterből, akiből nem nagyon néztem volna ki. Ide a finálét!

-V-

Pro:

+ John karaktere eszméletlenül nagy
+ Megtörte a negyedik epizódok átkát
+ A szinkronnal továbbra sincs semmi baj

Kontra:

– Némi animációs hiba itt-ott
– Itt-ott gyenge textúrák
– Mibe, hogy a döntésem a képembe robban mégis a végén?


Kiadó: Telltale Games

Fejlesztő: Telltale Games

Stílus: Epizodikus, kaland

Megjelenés: 2018. január 23.

Batman: The Enemy Within - Ep. 4: What Ails You?

Játékmenet - 8.3
Grafika - 7
Történet - 9.6
Zene/audio - 9.6
Hangulat - 9.6

8.8

KIVÁLÓ

Ennyit számít egy jól kidolgozott karakter, és a beidegződések elleni szembeszállás.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
Grabbing controllers since the middle of the nineties. Mostly he has no idea what he does - and he loves Diablo III. (Not.)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu