Újra lecsapott a banhammer: búcsút inthetünk a Doom Remake 4-nek! [VIDEO]

Mi a csuda az a Doom Remake 4, és miért csapott le rá végülis a Bethesda?

A Doom Remake 4-et itt találhatjuk ModDB-n. Eredetileg 2018 augusztusában jelent meg, és a modgyűjtemény célja lényegében az volt, hogy az eredeti, legelső Doom játékot átemelje a modern korszakba. Három dimenziós modellek, magas felbontású textúrák, fizika alapú renderelés, és persze a darabokra szétlőhető holttestek, ugyanis az ellenfeleink egyáltalán nem sprite-ok mint két és fél évtizede. A fegyverek és a pályák megmaradtak, úgyhogy lehet sejteni, hogy miről is van it szó.

„Bejelentem az oldalam leállítását. Nagy szomorúsággal posztolom ezt: nemrég kaptam egy levelet a ZeniMax Media Inc.-től, hogy fejezzem be a Doom Remake 4 gyártását. Néhány nap múlva elfogytak az opcióim az életben tartásával kapcsolatban. Tudtuk, hogy ez a nap egyszer bekövetkezhet. Jogi tanácsadókkal is beszéltem, és ők azt mondták, hogy nagy esély lenne a per megnyerésére, mivel ez egy mod, de a pereskedés évekig tartana és akár 100 ezer dollárba (kb. 28 és fél millió forintba) kerülne,” írta június nyolcadikán a modder, vasyan777.

Ekkor úgy döntött, hogy újra kiadja egy frissített kiadásban a Doom Remake 4-et. „A jogi probléma ott volt az előző builddel, hogy különállóan volt terjesztve a Doom IP-jére alapozva. Az új build kötelezővé teszi a tényleges, eredeti játék birtoklását – a GOG-on vagy a Steamen meg kell venned azt.” Ez persze nem volt elég: június huszadikáig el kell távolítania a modot, és minden, a ZeniMax Media (a Bethesda anyacége) által birtokolt tulajdont az internetről, és persze le kell állítania a Doom Remake 4 fejlesztését, minden forráskódot és anyagot törölnie kell (ezt hogyan fogják ellenőrizni?), és meg kell ígérnie a moddernek, hogy többet ilyet nem csinál. (Érdekesség: a Doom Remake 4 a GZDoommal volt terjesztve, az pedig a Doom source portja, forkolva, leágazva az eredeti engine-ből, ami lényegében ingyenes, szabad felhasználást jelent a GPL keretein belül.)

Úgyhogy még egy modnak fellegzett be. Kár érte.

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu