Japán: „Ön dönt: iszik, vagy drónozik!”

TECH HÍREK – Szigorú büntetéssel tiltják ezentúl a szigetországban a részeges drónozást.

Egy új japán törvény szerint akár egy év börtönbüntetésbe is kerülhet, ha valaki részegen használja a drónját – olvashatjuk a BBC Technology oldalán. Az új törvényt a japán parlament ezen a héten vezette be és célja, hogy a kis légi járművek felelőtlen használatát szabályozza. Akik alkoholos állapotban reptetnek drónt, azok ezentúl még 300.000 yent (nagyjából egymillió forint) büntetést is be kell fizetniük. A törvény a 200 grammnál nagyobb drónokra vonatkozik és azt is szabályozza, hogy hol lehet drónt reptetni.

„Úgy gondoljuk, hogy alkohol fogyasztás után drónt használni épp olyan súlyos cselekedet, mint részegen vezetni.” – jelentette ki a japán közlekedésügyi miniszter az AFP hírügynökségnek adott interjújában.

A részegeken kívül az új törvény azokat is bünteti, akik másokra is veszélyes akrobatamutatványokat hajtanak végre a drónjaikkal. Például azok, akiket azon kapnak, hogy tömeg felé vezetik, veszélyes módon a drónjaikat, 500.000 yenre büntetésre számíthatnak.

Emellett ezentúl az sem mindegy, hol reptetnek a drónozók. A repülő kis masinákat 300 méteres hatókörben kitiltották a japán hadsereg épületei, az ott állomásozó amerikai hadsereg és a különféle „védelmi épületek” közeléből is. Ezen a téren korábban is voltak már szigorítások: nukleáris erőmű, a japán parlament épülete és a miniszterelnök irodája közelébe eddig sem kerülhettek drónok, továbbá a stadionok, vagy más sportlétesítmények és repülőterek is tiltottak.

Japánban egyébként a droghasználatot is rendkívül szigorúan ítélik meg, mint ahogy arról egy korábbi ügy kapcsán írtunk.

Forrás: BBC Technology

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu