Megállapodás Kína és Amerika között: megmenekültek a konzolok

Az Egyesült Államok és Kína között régóta zajló tarifaháborút leállították, amelyben a konzolok is érintettek  – kérdéses, hogy meddig.

A Reuters arról tudósít, hogy a két nagyhatalom közötti üzleti megállapodás az „első fázisába” lépett. Itt nem megyünk bele a részletekbe, de korábban arról volt szó, hogy december 15-étől, tehát pont a karácsonyi roham legvégén életbe léphetett volna egy 160 milliárd dollár értékű (forintban ~48 ezer milliárd) importtarifa a kínai származású termékekre – és mivel a konzolok nagyobb része ott készül (a Nintendo Switch és a Nintendo Switch Lite ezalól részben kivétel: azok részben Vietnámban készülnek), így a PlayStation 4 Slim, a PlayStation 4 Pro, az Xbox One X, az Xbox One S, az Xbox One S All-Digital Edition mind érintett lett volna. (Nem beszélve a next-gen konzolokról: a PlayStation 5-ről és… az Xboxról, ugyanis kiderült, hogy bizony nem az a neve, aminek eddig hittük volna, és ez felveti a gyengébb modell tényleges létezését is.) Ez a tarifa a megállapodás szerint nem lép életbe. Kína felfüggesztette a bevezetni tervezett tarifákat, miközben fenntartja azokat, amik már életbe léptek – ez fair, mivel az Egyesült Államok is hasonlóan döntött.

„[A megállapodás] egy fázisokra bontható siker, és nem jelenti azt, hogy a kereskedelmi vita ezzel egyszer s mindenkorra véget ért volna,” mondja a Reuters pekingi forrása. Ez érthető: még nem került tinta a papírra ezzel kapcsolatban, és Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke pedig a következő fázissal kapcsolatos tárgyalásokat mihamarabb szeretné elkezdeni, mivel saját bevallása szerint nem kíván a 2020-as választások utáni időpontig várni. (Amúgy is lassan alakul egy felelősségre vonó eljárás körülötte – legutóbb erre két évtizede volt példa Bill Clinton elnöksége alatt.)

Úgyhogy jelenleg úgy tűnik, hogy a következő konzolgenerációt nem fogja károsan érinteni a két ország közötti vámháború, így pedig talán mi sem fogunk az alapból drágább árnál (gyenge forint, 1:1 arányban számolják a dolláros és eurós árat, 27% áfa…) nagyobbat látni egy év múlva a boltokban, amikor már nagy eséllyel ilyenkor kapható lesz a PlayStation 5 és az Xbox Series X is. (Akkor még feltehetőleg nem lesz hazai támogatottsága egyik platformnak sem.)

Forrás: WCCFTech

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu