A tarifaháború áldozatai lehetnek a konzolok

Az Egyesült Államok és a Kína közötti tarifaháborúzás során a konzolok árai növekedhetnek – és kérdéses még, hogy ez vajon az európai régióra milyen hatással lehet majd. (Hát még ránk, ahol még drágább arányosabban minden.)

A GameDaily arról ír, hogy a közeljövőben rossz hatással lehet a videojátékiparra az, hogy Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke megadóztatná a konzolokat. Az Egyesült Államok Kereskedelmi Képviseletének Hivatala (amit innentől az angol rövidítésével, USTR-ként írunk) ugyanis egy olyan vámmal rukkolt elő, ami a Kínából importált termékek esetében akár 25%-os is lehet.

Bár Amerika már közel egy éve emeli az adó mértékét a kínai termékeken, a legújabb javaslat kereskedelmi értéke évente 300 milliárd dollár lehet úgy, hogy májusban már 200 milliárdnyi értékű termékcsoporton már emelték az árakat. Az USTR szerint az eddigi vámokban nem érintett termékek közül „lényegében mindegyiket” érinti, leszámítva a gyógyszereket, az orvosi termékeket, illetve a ritkább ásványokat, ám a listába beletartoznak a játéktermi gépek (amiket ugye aprópénzzel működtetünk), a kontrollerek és a konzolok is. Szerencsére nem vezették be azonnal a vámot – június tizenhetedikéig várják az emberek véleményét, mielőtt cselekednének ezzel kapcsolatban.

Ezzel tehát akár 25%-kal drágábbak lehetnek a konzolok. Így például egy 300 dolláros Nintendo Switch 370-380 dollárba kerülhet a tengeren túl (leszámítva az errefelé áfaként ismert adót, ami államonként eltérő), de legalább így közelebb kerülnének az európai árazáshoz, hiszen errefelé 1:1 arányban konvertálnak dollár és euró között, holott az utóbbi erősebb pénznem. (És az euró árfolyamaa révén errefelé még drágábbak a konzolok, nem beszélve a számunkra nagyon is kedvező 27%-os áfáról.)

Persze még van közel egy hónap, mire bevezetésre kerülne az amerikai vám, és lehet, hogy Európa ezt megússza, de ha az Európai Unió Trump oldalára áll a Kína elleni tarifaháborúban, akkor bizony itt is felkúsznak az árak, így nekünk még inkább drágábbak lesznek a konzolok.

Forrás: Gamesindustry

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu