Quantic Dream vs. újságírók: vádaskodás és válaszok

A francia, függetlenné váló és kiadóként is tevékenykedni kívánó fejlesztőcsapat, a Quantic Dream és az újságírók közötti vádaskodás tovább folytatódik.

2018-ban David Cage-ék csapatát káros, nem megfelelő munkaköri viselkedéssel és hangulattal vádolták – a szexuális zaklatás és más, az alkalmazottak irányába illetlen tevékenység is felmerült a vádaskodások során. Ezt a Quantic Dream a mai napig tagadja, holott három nagyobb francia médium, a Le Monde, a CanardPC, és a Mediapart is nyomozott az ügyben. Persze, közben a bíróság a stúdiót több esetben is megvizsgálta (és például abban bűnösnek is ítélte őket, hogy nem teljesítették az alkalmazottaknak járó biztonsági előírásokat…), viszont a VentureBeatnek adott interjújában Cage őket személyes előítéletekkel rendelkező sajtóorgánumoknak nevezte.

A stúdió alapítója, vezetője szerint ilyen szürreális kérdéseket kaptak: „Egy tíz dolláros számlát találtunk egy las vegasi hotelben. Ezt egy prostituáltnak szánták?”, „Azt hallottuk, hogy az egyik alkalmazottjuk egy szexi női karaktert ábrázoló egérpaddal dolgozott. Maguk szerint ez elfogadható?”, „Az egyik alkalmazottjuk egy olyan heavy metal pólóval viselt, amit valaki sértőnek talált. Erre bátorítják az alkalmazottakat?”, „Arról ismertek, hogy sokat dolgoznak. Tudnak-e arról, hogy néhány – kevesebbet dolgozó – ember rosszul viseli ezt?”. Cage szerint ezek az újságírók nem nyomoztak megfelelően (vagy eleget) a korábbi alkalmazottak állításaival kapcsolatban, és csak az volt a céljuk, hogy rossz fényben tüntessék fel a stúdiót.

Erre a megvádolt újságírók azt mondják, hogy a Quantic Dream PR-osai találták ki ezeket a kérdéseket a VentureBeat interjújához. Sebastien Delahaye közzétette a kérdéseket, amiket a Mediapart, a Le Monde, és a CanardPC 2017. december 26-án juttatott el a Quantic Dreamhez. Ezek francia nyelvűek (jogos, francia mind a két fél…), de azért gyorsan megemlítjük, hogy mikről szólnak a kérdések…

Az első téma a Photoshoppolt alkalmazottakról szól (egy illető monogram szintén meg is említtték – B.G.), a második a leépítésekhez és távozásokhoz köthető, a harmadik kérdéskör a munkajogra tér ki, a negyedik a rasszista, szexista megnyilvánulásokról beszél, az ötödik témakör pedig Guillaume de Fondaumière felelős producer eltávolításáról szól (plusz egy adóvizsgálatról). Delahaye azt mondja, hogy a kérdések hosszúak és unalmasak… és ez így is van, és semmi közük nincs a fentebb idézett, lefordított kérdésekhez.

A VentureBeat interjújának publikálása óta a site-ot több újságíró is kritizálja, és Dean Takahashit, az interjú készítőjét egyszerűen a Quantic Dream szócsövének nevezik, mert több PR-os interjút is kiadott ahelyett, hogy függetlenként nyomozott volna. A VentureBeat még nem reagált.

Ez a huzavona már két éve tart…

Forrás: PSL

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu