Az eszméletlen tempójú PlayStation 5-gyár

Fél perc alatt is képes egy új konzolt legyártani a Sony gyára.

A Nikkei Asian Review oldalán betekintést nyerhetünk a Japánban található kisarazu-i gyárba. A futószalag 31,4 méter hosszú, és 2018-ban készült el. Majdnem teljesen automatizált, így csak néhány alkalmazottra van szükség, hogy ők a gépsorra pakolják az alaplapokat, és becsomagolják a konzolokat. Minden másért a robotok felelnek – ezeket pedig a Mitsubishi gyártotta.

A Nikkei-nek író Yuji Nitta szerint a 32 robotból 26 összetettebb feladatokat végez – például a konzolokon a szalagozást, kábelezést ők végzik el. Egy szalagszerű elektromos kábel esetében az egyik robotkarnak fel kell emelnie a kábelt, egy másiknak pedig meg kell csavarnia azt, majd ezt a kábelt egy meghatározott irányban, megfelelő nyomás mellett kell csatlakoztatni, ami emberileg nem tűnik olyan kifejezetten bonyolult feladatnak, de a robotika szemszögéből ez még nem olyan egyszerű művelet. Ettől függetlenül biztosan láthatjuk, hogy az automatizáció eredménye lassan kezd kibontakozni, mert a kisurazu-i gyárnak sem kell olyan sok embert alkalmaznia, és idővel javuló teljesítményt mutathatnak fel a gépek is.

Mégis pokolian nagy meglepetés a Sony-tól, hogy a gyártási folyamatot így bemutatta. Ez konkrétan az első alkalom, hogy a sajtóból (vagy a nyilvánosságból) valaki beléphetett a zárt ajtók mögé, hogy tájékoztathassa a közösséget a konzoltermelés rejtélyeiről. Nitta hozzátette, hogy vannak olyan részek a gyártósoron, amit még a Sony alkalmazottai sem tekinthetnek meg.

Egy mérnök szerint nincs is olyan gyártói helyszín, ahol ennyire kifinomult robotikát használnának, és Hiroyuki Kusakaba, a Sony nemzetközi gyártási és működtetési építésze azt állítja, hogy profitáló gyártósorokat alkotott, így idővel erősen megtérül a befektetés. (Itt ismét a robotika fejlődésére érdemes gondolni.) A gyártósort folyamatosan fejlesztik, hogy a gyártás anyagilag kedvezőbb legyen még akkor is, amikor a konzolértékesítés az adott termék (jelen esetben mondjuk a PlayStation 4) már az életciklusának vége felé tart.

Érdemes a Nikkei képekkel, grafikával telepakolt írását megtekinteni itt. És bár nem említik a PlayStation 5-öt, most már esélyes, hogy elkezdenek átállni erre.

Forrás: PSL

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu