Kyle MacLachlan, az 1984-es Dűne főszereplője ma már másképp vélekedik a filmről

MOZI HÍREK – A David Lynch által rendezett Dűnében Kyle MacLachlan Paul Atreides-t alakította és szerinte szinte lehetetlen filmre vinni a regényt.

Frank Herbert regényciklusa, a legendás Dűne-sorozat, illetve leginkább az 1965-ös első regény egyike a leghíresebb science-fiction alkotásoknak. Herbert egy egészen elképesztő univerzumot dolgozott ki, amelyben egymással rivalizáló hűbéresek és népük, illetve rendkívül komplex karakterek feszültek egymásnak. Az író emellett különféle rendkívül izgalmas politikai és szociológiai nézeteket is az évezredekkel későbbi jövőben játszódó regényeibe csempészett. Talán emiatt is volt olyan hatalmas vállalkozás 1984-ben a Dűne megfilmesítése, amely végül korántsem alakult olyan végeredménnyel, amely a rajongók, a filmstúdió (mely végül is a Dűne miatt ment tönkre), vagy akár a rendező, a legendás David Lynch elégedettségére vált volna.

Az IndieWire készített nemrég egy interjút Kyle MacLachlannal, az 1984-as filmes adaptáció főszereplőjével, amely során a saját élményeiről kérdezgették. A Paul Atreidest és a Twin Peaks-ben Dale Cooper ügynököt alakító színész így nyilatkozott a Dűnével kapcsolatban:

„Idővel megváltoztak a filmmel kapcsolatos érzéseim. Manapság már inkább egyfajta csiszolatlan gyémántként tekintek rá. Sok szempontból egészen elképesztő”

Ugyanakkor Kyle MacLachlan elég szkeptikus bármilyen adaptáció elkészítésével kapcsolatban.

„Szerintem ezt a történetet szinte lehetetlen filmre vinni. Elképesztően sűrű, és olyan, mint egy kártyavár.”

MacLachlan ugyanakkor látni véli a megfelelő megoldást is arra nézve, hogyan lehetne igazán egy működőképes Dűne-adaptációt készíteni. Szerinte legalább három, vagy még több filmet kellene készíteni, hogy Frank Herbert univerzuma teljesen megnyíljon. Sőt, ő igazából sorozatban gondolkozott – szerinte egyébként David Lynch-nek is sorozatban kellett volna elkészítenie a Dűnét.

„Fejben mindig úgy képzeltem el a végeredményt, mint a Trónok harcát, vagyis évadokra bontva; szerintem egy tíz-tizenkét epizódos szériaként működne a legjobban.”

MacLachlan még azt is kifejtette, hogy amikor a regényt olvasta, sokszor vissza kellett lapoznia, hogy megértse: ki kicsoda pontosan és milyen kapcsolatban van a többiekkel, pedig ezt egy rendezőnek is észben kell tartania, a Dűnét belengő misztikumról már nem is beszélve.

Hogy ezekkel a kihívásokkal a decemberben érkező új filmes adaptáció rendezőjének, a Sicarióval és a Blade Runner 2049-el elhíresült Denis Villeneuve-nek mennyire sikerült megbirkóznia, azt decemberben elvileg megtudhatjuk, amikor is az első kötet első felének adaptációját láthatjuk majd.

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu