Serious Sam 4 – így veszítette el a játék az alcímét [VIDEO]

Serious Sam 4: Planet Badass – hangzott az eredeti cím. Kísérletet teszünk rá, hogy elmagyarázzuk, miért is változott ez meg.

 

A Serious Sam 4 ebben a hónapban érkezik, hogy kiossza a szokásos skúlót és robbanásadagot. A gamet eredetileg pár éve jelentették be, s a címe akkor még Serious Sam 4: Planet Badass volt, most azonban, a játék tényleges megjelenésére megválnak ettől az igencsak mókás címtől. Hogy miért? A „rossz s*gg” az angol szlengben nagyjából „nagymenőt” jelent. Nos, mielőtt még bárki cenzúrára gyanakodna, nem erről van szó.

 

 

A Kotaku értesülései szerint a játék Steam oldalán egy felhasználó egészen más magyarázatot talált. Látszólag a ‘Planet Badass’ alcím nem aratott osztatlan sikert néhány angol nyelvterületen élő rajongó körében, akik túlságosan is viccesnek találták a címet, s folyamatosan ezzel kapcsolatban panaszkodtak a fejlesztő Croteam Discord-szerverén. Egészen pontosan a felhasználói kommentek között volt egy figura, aki képes volt egész napos spammelésre áldozni a szabadidejét, csak hogy a játék címét parodizálva egy Bad-Ass szemüveges Randy Pitchford képet posztoljon ki újra meg újra meg újra, kérve az alcím eltávolítását.

Úgy megváltoztatni vagy lefordítani a Planet Badass-t, hogy az eredeti értelme is megmaradjon lehetetlen lenne.” – Daniel Lucic, Croteam

Mégis, az eltávolítás oka nem ez volt. Ennél sokkal egyszerűbb dologról van szó, mégpedig arról, hogy a fejlesztőknek halvány lila gőzük sem volt arról, hogy ezt a szót mégis hogyan fordítsák majd le. „Az igazság az, hogy több nyelvre tervezünk lokalizációt a Serious Sam 4-hez.” – mondta Daniel Lucic, a Croteam kommunikációs menedzsere a Kotakunak. „Ahogy beszéltünk a fordítást végző csapattal rá kellett jönnünk, hogy úgy lefordítani a Planet Badass-t, hogy az eredeti értelme is megmaradjon lehetetlen lenne. Azt hiszem ez minden szóviccre igaz, csak az eredeti nyelven az eredeti formájában működik.”

 

 

Mint kiderült, a ‘Planet Badass’ névnek köze lett volna a történethez is, szóval nem csak egy humorforrásra kell gondolni. Lucic elmagyarázta, hogy a Serious Sam 4 egy idegen földi invázió közepén veszi kezdetét, s csak a „badass” keménygyerekek maradnak szabadok, őket nem tudják csak elkapni a szenya idegenek, amitől a játék helyszíne szó szerint a kemény fickók bolygója (Planet Badass) lenne.

 

 

Ezt pedig nem lehet ilyen formában lefordítani más nyelvekre, magyarázta Lucic. Persze a lényegen a cím nem változtat: a Serious Sam 4 továbbra is kemény gyerekek harcába visz az idegenek támadásait visszaverni, egy csomó harccal és robbanással, amikor majd PC-re és Google Stadia-ra megjelenik szeptember 24.-én. A játék már alaposabban megmutatta magát és játékmenetét a Devolver Direct-eseményen, s azóta is záporoznak az anyagok a gameből.

Forrás: 3DJuegos

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
Praesagus is a Role-Playing enthusiast and a huge fan of most story-driven games. He's also a diehard fan of everything related to Star Wars, Star Trek, or Fallout and likes to divide his free time between his beloved girlfriend and the retro games he loves so much.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu