Még mindig túl sokat keres Bobby Kotick

A CtW Investment Group (a befektetési csoportot innentől csak CtW-ként említjük) korábban is már felemelte a szavát az Activision Blizzard (továbbá az Electronic Arts) vezérigazgatójának jövedelme miatt.

 

Tavaly júniusban a CtW, ami a hosszú távú részvényérték-növelés érdekében szakszervezetileg támogatott nyugdíjalapokkal dolgozik, az Activision Blizzard részvényeseit arra kérte, hogy szavazzák le Bobby Kotick bónuszát, ami akkor közel száz millió dollárnyi részvény és egyéb juttatás volt. Ekkor Dieter Waizenegger, a CtW felelős igazgatója azt mondta, hogy ez az összeg folyamatosan jóval nagyobb volt, mint a hasonló cégek vezérigazgatóinak összfizetése (az alapfizetés + évi bónusz + méltányossági díjak összessége). Az Activision Blizzard esetében ez a kezdeményezés elbukott, de az Electronic Artsnál bevált!

Idén áprilisban Kotick új munkáltatói megállapodást írt alá, amiben beleegyezett az alapjövedelmének és bónuszainak megfelezésébe, ami a kiadó szerint a részvényesek visszajelzéseit, a piaci gyakorlatokat tükrözi, és továbbra is a teljesítményhez köti a fizetést. (Nem kell érte aggódni, így is 875 ezer dollár a jövedelme, ami éves szinten kb. 262,5 millió forint… a bónuszok pedig ezt meg is háromszorozhatják.) Csakhogy a CtW még mindig nem elégedett!

Egy közleményben azt kéri a cég, hogy a két éves szerződéshosszabbítás túl rövid időtartam ahhoz, hogy hosszabb időre jelentősen kihasson Kotick összfizetésére. Ezért ismét arra kérik a részvényeseket, hogy a Say On Pay (teljesítményalapú fizetés) ellen szavazzanak, és az Activision (Blizzard) kompenzációs bizottságába se szavazzák be. Szerintük ez a bizottság továbbra sem reagált a régóta felmerült befektetői aggodalmakra, és a 2021-es Kotick-dotációcsökkenés csak egy teljes évre, 2022-re vonatkozik, és utána lehet, hogy megint degeszre keresheti magát az amúgy is dőzsölő cég vezérigazgatója.

Amúgy tényleg van valami abban, amit a CtW állít: a cég vezetősége olyan összegeket visz haza, amit egy mezei fejlesztő csak több évnyi munkával tud, és ha kezdőkről beszélünk, még kevesebb fizetésből kell gazdálkodniuk. És az Activison Blizzard a leépítéseivel épp efelé tart…

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu