A történelem eddigi legnagyobb kriptopénz-rablása!

TECH HÍREK – Hackerek mintegy 600 millió dollárt (433 millió font – az több, mint 180 MILLIÁRD forint) loptak el az eddigi egyik legnagyobb kriptopénz-rablásnak tűnő akcióban.

 

A Poly Network nevű blokkláncoldal közölte, hogy hackerek kihasználtak egy sebezhetőséget a rendszerében, és több ezer digitális tokent, például Ether-t vittek el. A cég a Twitteren közzétett levélben szólította fel a tolvajokat, hogy „teremtsenek kapcsolatot és adják vissza a feltört eszközöket”.

A történet leghihetetlenebb része most következik: visszakapták a pénzt!

Órákkal a hackelés után a támadó elkezdte visszaadni a pénzeszközöket. Először kisebb, összesen néhány dolláros átutalásokat küldtek vissza a Poly által ellenőrzött online pénztárcákba – de aztán sokkal nagyobb, összesen több százmilliós befizetésekbe kezdtek a jó útra tért bankrablók.

A hackelés nagyságrendjét tekintve egy szinten van az olyan híres esetekkel, mint a Coincheck és az Mt Gox ellen nemrég elkövetett elektronikus rablás.

A Poly Network levelében azt írta: „Az önök által feltört pénzösszeg az egyik legnagyobb a defi [decentralizált pénzügyek] történetében. A bűnüldöző szervek bármelyik országban ezt súlyos gazdasági bűncselekménynek fogják tekinteni, és üldözni fogják Önöket.” – próbálták jobb belátásra bírni a bűnözőket. A vállalat az érzelmekre is megpróbált hatni, rávilágítottak, hogy „A pénz, amit elloptatok, több tízezer kriptoközösségi tagtól, azaz az emberektől származik”.

A Poly Network szerint az előzetes vizsgálat megállapította, úgy sikerülhetett behatolni a rendszerükbe, hogy a hacker kihasználta a „szerződéses hívások közötti sebezhetőséget”. A vállalat amint észlelte a támadást, felszólította a különböző tőzsdéket, hogy blokkolják az érmék befizetéseit, miután több millió dollárnyi token került át idegen kriptopénz-tárcákba. Tétel szerint körülbelül 267 millió dollárnyi Ether valutát vittek el, 252 millió dollárnyi Binance érmét és nagyjából 85 millió dollárnyi USDC tokent.

Changpeng Zhao, a Binance vezérigazgatója elmondta, a cége szintén tudott a hackelésről, de csak annyit tudott tenni, hogy eleget tett a felhívásnak. Hozzátette, a csoport „minden biztonsági partnerünkkel koordinál, hogy proaktívan segítsen”. Ennek ellenére megjegyezte, hogy „Nincsenek garanciák.”

A Poly Network egy decentralizált pénzügyi – vagy DeFi – szolgáltató, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egy blokklánchoz kötött tokeneket egy másik hálózatba utaljanak. Az olyan kriptopénzrendszereket, mint az Ether és a Binance, egymástól függetlenül fejlesztették ki, így viszonylag nehezen tudtak együttműködni egymással.

Egy rendőrségi akció során több mint 3800 PS4-et foglaltak le, amelyeket kriptovaluták bányászatához használtak.

Negatív és pozitív rekordok is megdőltek

A defi szektorban a csalásokból származó veszteségek minden idők legmagasabb, 474 millió dolláros szintjét érték el az év első hét hónapjában – derült ki a CipherTrace kutatócég kedden közzétett jelentéséből. Ennek látszólag ellentmond, hogy viszont a teljes kriptopénzpiacon elkövetett bűncselekményekből származó veszteségek meredeken, 681 millió dollárra csökkentek, szemben a 2020-as év egészére vonatkozó 1,9 milliárd dollárral és a 2019-es 4,5 milliárd dollárral.

A múlt héten az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) vádat emelt a Defi hitelező Blockchain Credit Partners és két vezetője ellen, mert állítólag 30 millió dollárt gyűjtöttek csalárd ajánlatok révén. Ez egybena SEC első olyan ügye, amely a Defi-térség értékpapírjaival kapcsolatos.

Forrás: BBC News

 

 

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu