Quantic Dream: kiderült, hogy a Mediapart miért nyerte meg a rágalmazásos pert

David Cage cége, a Quantic Dream két sajtóorgánumot vitt bíróságra, de csak az egyikkel szemben tudta érvényesíteni a rágalmazásos vádjait.

 

Korábban beszámoltunk már az ügyről és a bírói ítéletről is: a Le Monde a bíróság szerint rágalmazta a Quantic Dreamet, ám a Mediapart esetében ártatlannak ítélték a publikációt. Ezzel kapcsolatban a Mediapart egy francia nyelvű blogposztban tudósított, hogy pontosan miért is tudott sikeresen védekezni a bíróságon.

A törvényhozás szerint a Mediapart újságíróinak „mindegyik vád esetében elegendő tényszerű bizonyítéka volt”, és emiatt nem olyan nagy meglepetés az, hogy a Quantic Dream a döntés ellen nem fog fellebbezni. A vádakról is érdemes említést tennünk: a Mediapart szerint Cage-ék nem kezelték az anyagiakat a helyükön. Több alkalmazott kirúgását meghamisították, hogy pénz álljon a házukhoz, és Guillaume de Fondaumière-t is ugyanezzel vádolták meg.

A stúdió társalapítója ugyanis pontosan ezt a stratégiát követte, a Mediapart pedig az igazat állította az ő elbocsátásáról, bizonyítva még azt is, hogy nem csak fizetésemelésben részesült (ugyanis ő továbbra is a stúdiónak dolgozott!), hanem kompenzációs fizetésként 127180 eurót (45,7 millió forintot!) is kapott. A Quantic Dream pedig korábban elutasította ezen vádakat, és mint kiderült, a stúdió hazudott ezzel kapcsolatban!

A bírói ítélet szerint a Mediapart eredeti, 2018-as írása „törvényes, tájékoztató jelleggel született, sőt, még a közjó javát is szolgálta”, igazolva még azt is, hogy a Quantic Dream irányába az újságíróknak nem volt személyesen negatív előítéletük. A Mediapart a határozat értelmében tiszteletben tartotta a másik oldal elvét (a francia törvénykezésben ez érvényesül) azzal, hogy interjút készített a site David Cage-dzsel és and Guillaume de Fondaumière-rel, platformot biztosítva a volt és jelenlegi alkalmazottaknak és a szakszervezeti képviselőknek a felszólalásra.

Úgyhogy itt igenis jól teszi Cage csapata, hogy nem fellebbez, mert a Mediapart írása szerint ők mindent megtettek, hogy tisztán, fair módon tájékoztassák a közönséget a cégen belül folyó ügyekről. Ezt nevezhetnénk oknyomozó újságírásnak.

Forrás: Gamesindustry

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu