Ohio állam beperelte a Metát a Facebook algoritmusa miatt

TECH HÍREK – Pert indítottak a Facebookot és az Instagramot birtokló Meta ellen

 

Ohio állam (USA) hétfőn pert indított a Meta (a Facebookot és az Instagramot birtokló cég) ellen, amiért az „becsapta” a felhasználókat a közösségi hálózatok algoritmusával.

Dave Yost ohiói főállamügyész közleményében azt mondta, hogy a cég úgynevezett „Facebook-papírokban” a sajtónak kiszivárgott aktái arra utalnak, hogy a Meta (korábban Facebook) félrevezette a nyilvánosságot és a befektetőket algoritmusának működésével kapcsolatban.

A panasz szerint idén április és október között a Facebook és felsővezetői „megsértették a szövetségi értékpapír-törvényeket azzal, hogy szándékosan félrevezették a nyilvánosságot termékeiknek a gyermekek egészségére és jólétére gyakorolt negatív hatásairól”.

A Facebook papírjainak egyik legvitatottabb leleplezése az volt, hogy a vállalatnak már régóta vannak olyan belső tanulmányai, amelyek szerint az Instagram „mérgező” a tinédzser lányok számára, és súlyosbítja a testkép-problémákat, amelyekkel minden harmadik lány küzd.

A perben az ohiói főügyész rámutat, hogy a dokumentumokban a cég munkatársai elismerik, hogy nem azt teszik, amit nyilvánosan állítanak, hogy a biztonság javítása és a wellness előmozdítása érdekében a platformjaikon keresztül.

A beadvány szerint azóta, hogy a The Wall Street Journal szeptemberben elkezdte közzétenni az ezeken a dokumentumokon alapuló információkat, a Meta (mint a Facebook) részvényeinek értéke egy hónap alatt részvényenként 54,08 dollárral értékelődött le, ami több mint 100 milliárd dolláros veszteséget okozott a befektetőknek.

A per logikája tehát az, hogy ha a Facebook és annak vezetősége átláthatóan tájékoztatott volna termékeinek teljesítményéről és hatásairól, a befektetők megalapozott döntéseket hozhattak volna, és potenciálisan elkerülhették volna ezeket a veszteségeket.

A főügyész szerint a per célja, hogy helyreállítsa a befektetők elvesztett értékét, és arra kényszerítse a Metát, hogy „jelentős reformokat” hajtson végre annak érdekében, hogy a továbbiakban ne vezesse félre a nyilvánosságot a belső gyakorlatáról.

Forrás: cnn

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu