A Facebook arra kéri a rendőrséget, hogy hagyja abba a hamis fiókok létrehozását

TECH HÍREK – A Facebook levelet küldött a Los Angeles-i rendőrségnek, amelyben arra kéri őket, hogy hagyjanak fel a hamis fiókok létrehozásával és használatával, mint hírszerzési eszközökkel a nyomozások során

 

 

A Facebook, immár Meta néven, figyelmeztette a Los Angeles-i rendőrséget, a bejelentett gyakorlata, miszerint hamis fiókokat hoz létre a felhasználók megfigyelésére és adataik gyűjtésére a platformjain, ami sérti a vállalat feltételeit és irányelveit.

Michel Moore rendőrfőnöknek a múlt héten küldött felszólító levélben az ügyvédek azt követelték, hogy az osztály hagyjon fel a „hamis (vagy fiktív) Facebook-fiókok” létrehozásával, hogy „legitim felhasználóknak adják ki magukat”.

Az üzenet azután érkezett, hogy a New York-i Egyetem Brennan Center for Justice által szeptemberben megszerzett belső dokumentumokból kiderült, hogy a Los Angeles-i rendőrség arra bátorította a rendőröket, hogy gyűjtsenek információkat a gyanúsítottak közösségi média fiókjairól, és hozzanak létre egy „fiktív online személyiséget”, hogy kémkedhessenek utánuk.

A dokumentumok szerint az osztály egy harmadik féltől származó hálózattal is együttműködött, amely elemzi a közösségi médiainformációkat, hogy feltárja a felhasználók közötti kapcsolatokat. A NYU Law School Institute szerint a gyakorlat alkotmányellenes, mivel a közösségi hálózat figyelmeztette az LAPD-t, hogy a gyakorlat sérti a felhasználók jogait.

„Hitelességi irányelveink célja, hogy biztonságos környezetet teremtsünk, ahol az emberek megbízhatnak egymásban és felelősségre vonhatják egymást” – írta a Meta alelnöke és általános jogtanácsosa, Roy Austin Jr.

„A hamis fiókok működtetése sérti a Facebook szolgáltatását szabályozó feltételeket és irányelveket, és aláássa a közösségünkbe vetett bizalmat”. A Los Angeles-i rendőrség nem reagált azonnal a megkeresésre, és a média kapcsolatok osztályának őrmestere csütörtök este azt mondta, hogy „nem tudott” a levélről.

Nem ez az első eset, hogy a Facebook figyelmezteti a rendőrségi szerveket, hogy ne adják ki magukat felhasználóknak, illetve ne hozzanak létre hamis fiókokat. A vállalat 2018-ban megdorgálta a memphisi rendőrséget, amiért az egy fiktív „Bob Smith” fiókot hozott létre, hogy szemmel tartsa a Black Lives Matter tüntetőket.

Nincs mentség arra, hogy az LAPD nem tudott erről” – mondta Rachel Levinson-Waldman, a Brennan Center igazgatóhelyettese a The Guardiannek.

Ez nagyon fontos, hogy segítsen biztosítani a faji és társadalmi igazságosságért küzdő aktivisták védelmét” – folytatta, hozzátéve, hogy reméli, a jogi figyelmeztetés más osztályokat is éberségre fog inteni.

 

Forrás: noticias

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu