Megkerült James Bond Aston Martin DB5-öse, amit a szuperkém a Goldfingerben vezetett

MOZI HÍREK – Végre megkerült James Bond eltűnt Aston Martinja, amelyet még az eredeti 007-es, Sean Connery vezetett.

 

 

Előkerült az az 1963-as Aston Martin DB5-ös, amelyet a Goldfinger című James Bond-filmben használtak, és amelyet még maga Sean Connery vezetett. A rejtély, hogy hol rejtőzött eddig, még mindig nem teljesen tisztázott, de úgy tudni, az autót megtalálták.

A filmtörténet e csodálatos darabját, a DP/216/1 alvázszámú Aston Martin DB5-öt a floridai Boca Raton repülőtéren, egy – állítólag – nagyon jól őrzött hangárban tárolták. 1997 júniusában azonban tolvajok törtek be és ellopták a filmtörténeti relikviát. Az autó után kizárólag keréknyomok maradtak, amelyeket egy roncsautó vagy egy másik jármű húzott el. Ez azonban csak feltételezés, mivel sokan úgy vélik, hogy közvetlenül egy repülőgépre pakolták. Az elméletek nem állnak meg itt: egyesek úgy gondolják, az autót az Egyesült Államokban tartották, míg mások szerint a tengerentúlra vitték, ami az eltűnt jármű globális kereséséhez vezetett.

Most azonban a nyomozók úgy vélik, hogy megtalálták az autót a Közel-Keleten.

Persze a részleteket, hogy hol van és hol tartják, egyelőre nem hozta nyilvánosságra az Art Recovery International, egy olyan csoport, amely lopott műtárgyak megkeresésére szakosodott.

Hogy miért olyan érdekes mindez? Az Aston Martin egyedi autó, vagyis az a „kütyüautó”, amelyet a Goldfinger forgatásán használtak. A filmhez beszerelt felszerelések közé tartozik többek között a kiugró géppuska, a gumiabroncs-aprító, a füstszűrő tölcsér, valamint a víz/olaj szórófej. Szóval, azon túl, hogy a 007-es vezette, ami már önmagában különlegessé teszi, egyike a rendkívül ritka átalakított Bond-verdáknak.

 A becslések szerint a különleges klasszikus autó értéke meghaladja a 25 millió dollárt.

Christopher Marinello, az Art Recovery International vezérigazgatója úgy véli, hogy az autót hamarosan visszakerül jogos tulajdonosához.

„Bízom benne, hogy a tulajdonos önként jelentkezik, mielőtt bejelentést kellene tennem” – mondta Marinello a The Telegraphnak adott interjújában. „Az én politikám, hogy minden lehetőséget megadok az ellopott és kifosztott tárgyak birtokosainak, hogy helyesen cselekedjenek. Nem hiszem, hogy a jelenlegi birtokos tudta, hogy az autó lopott volt, amikor megszerezte. Most, hogy tudják, úgy gondolom, mindent meg kellene tenniük azért, hogy diszkréten, bizalmasan megbeszéljék, hogyan tisztázzuk ennek az ikonikus járműnek a tulajdonjogát.”

 

 

Az ikonikus DB5-ös itt éppen egy korai Ford Mustanggal fogócskázik. (Jelenet a Goldfingerből.)

 

 

Anthony Pugliese amerikai üzletember és autógyűjtő volt a James Bond Aston Martin DB5 tulajdonosa, amikor ellopták. A számos elmélet egyike szerint ő állt a bűncselekmény mögött, és egy biztosítási csalás részeként fizetett valakinek, hogy elvigye a járgányt. Az elmélet nem áll meg itt, mivel azt mondják, hogy egy repülőgépről az Atlanti-óceánba dobatta, hogy soha ne találják meg. Pugliese persze tagadta ezeket a vádakat, mondván, hogy a biztosítási pénz felvétele helyett nyugodtan eladhatta volna a film-klasszis autót. Nem véletlen persze, hogy egy ilyen eset szinte James Bond-filmbe illő összeesküvések kiagyalására ösztönzi a közönséget.

Pugliese a Sotheby’s New York-i árverésén vásárolta az autót 275 000 dollárért 1986-ban. Miután ellopták, a biztosító társaság 4,2 millió dollárt fizetett, és 100 000 dolláros jutalmat ajánlott fel az Aston Martin biztonságos visszaszerzéséhez vezető információkért. Az elméletek arról, hogy hová tűnt az 1963-as Goldfinger Aston Martin DB5, amelyet Sean Connery vezetett, amikor James Bondot játszotta, elszabadultak. Egyesek úgy vélik, hogy egy nagyon gazdag ember fizetett azért, hogy ellopják, és egy magángyűjteményben, a házában tartja, akárcsak egy Bond-gonosz. Mások úgy vélik, hogy a feketepiacon adták el, ami ugyanakkor nem túl valószínű, tekintettel arra, hogy milyen speciális kocsiról beszélünk.

Bármi is legyen az autó eltűnése mögött meghúzódó igazság, immár előkerült, és bárki is vitte el annak idején, felelnie kell érte – és az illető örülhet, hogy csak a hatóságoknak, nem magának a 007-es ügynöknek…

Forrás: The Telegraph

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu