A Microsoft azonnal a Bobby Kotick-ügy után kereste fel az Activision Blizzardot?

Phil Spencer, az Xbox-vezér kihasználhatta az alkalmat, ami dörzsölt lépésnek tűnik az az Activision Blizzard estetében.

 

Egy hatósági bejelentésből tudhattuk meg, hogy mindössze néhány nappal a Bobby Kotickról szóló, az Activision Blizzardon belül zajlott szexuális zaklatásokkal kapcsolatos cikk publikálása után a redmondi cég elkezdte a tárgyalásokat a Kotick vezette cég felvásárlásáról (ez napra pontosan november 19-én kezdődött). A CNBC kiemelte, hogy a Microsoft opportunista volt a Wall Street Journal november 16-án publikált írása után: Kotick kijavíthatatlan károkat szenvedett karrierjében, a kiadó részvényeinek értéke 11%-ot zuhant.

A Microsoft felvásárlási tárgyalásaival kapcsolatban még ki kell emelni, amit Spencer 18-án mondott: az Activision Blizzard ügyét a cégen belül már kibeszélték, és átvizsgálják a kiadóval való kapcsolatukat, és ehhez kapcsolódó finomhangolásokat végeznek. Aztán 19-én jött az első tárgyalás Spencer és Kotick között. A hatósági bejelentés-dokumentum szerint Spencer felvetette, hogy bevonják a tárgyalásba Satya Nadellát, a Microsoft vezérigazgatóját. Vele Spencer 20-án beszélt, és zöld utat adott az Xbox-vezérnek.

A dokumentum ezután részletezte a következő két hónapnyi tárgyalásokat, aminek vége a január 18-án megejtett bejelentés volt. Kotick több kiadóval is tárgyalt a bejelentés előtt, de ezek nem lettek megemlítve, így nem tudjuk, kik mások lehettek volna az Activision Blizzard jövőbeli lehetséges tulajdonosai (ugyanis még elgáncsolhatják a Microsoftot a tranzakció lezárásában). Brad Smith, a Microsoft elnöke szerint szemmel tartják az ActiBlizz vezetőségét és a zaklatásos vádak kezelését, így dönthetnek majd arról, kik maradhatnak a nyeregben. Kotick nagy eséllyel távozni fog a cég éléről. És nem sokan hullajtanak érte könnyeket majd.

Azért nem is hülyeség, amit a Microsoft és Spencer meglépett: mivel egy 11%-os részvényzuhanásról van szó, ez jelentős mértékben csökkentette az Activision Blizzard értékét. Mivel a redmondiak így is 68,7 milliárd dollárt (21657 milliárd forintot!) perkáltak a kiadóért, ez lehetett volna 75-76 milliárd is, ami tényleg nem kevés pénz. Szóval joggal mondhatjuk, hogy ügyes húzás volt

Forrás: VGC

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu