A Capcom a verekedős játékok közösségénél húzza ki a gyufát

A Capcom licencelési szabályzatuk módosítása nem nagyon nyerte el az angolul FGC (fighting game community) tetszését…

 

A bajnokságok mostanában a háttérbe szorultak a koronavírus-világjárvány miatt. Személyesen nem nagyon lehet olyan könnyen megrendezni őket, mint három éve. A Capcomnak már törölnie kellett a 2021-es Capcom Pro Tour Season személyes jelenlétet igénylő fináléját, és emiatt online helyettesítésre kényszerült. És ahelyett, hogy a már így is szenvedő bajnokságoknak segítséget nyújtana a Capcom, benyújt egy új szabálytervezetet, ami a Street Fighter játékokat futtató bajnokságoknak tesz elég szépen keresztbe.

Licenszet kell igényelni, hogy a játékaik ott legyenek a bajnokságon. Ez oké. De… ott kezd fura lenni az egész, hogy az éves díjkeret nem lehet több mint 10 ezer dollár. Tehát maximum 3,3 millió forintot lehet egy év alatt kiosztani. Ez nagyon kevés, odaát pláne. És ha ez nem elég: egyetlen rendezvény maximum díjazása 2 ezer dollár, azaz 660 ezer forint lehet. A szponzori bónuszok rendezvényenként pedig 5, évente pedig maximum 20 ezer dollárt tehetnek ki. Ezzel akarják a kisebb rendezvényeket lealacsonyítani.

A DPG at Law azt írja, hogy a Capcomnak jogai lesznek a rendezvény fotóinak, videóinak és streameinek használatára, nem beszélve a további marketinges anyagokról, és a nagy licenszdíjak és a további hasznok is a japán céget illetik. Ja, és nem lehet úgy hirdetni a rendezvényünket, hogy ennek bármilyen köze lenne a Capcomhoz. A logójukat és védjegyeiket nem lehet használni, továbbá a weboldalunkon és más marketinges anyagainkban nyíltan fel kell tüntetni, hogy a rendezvényt a Capcom nem támogatja és annak nincs köze hozzá. A Street Fightert névben, IP-ben, logóban sem lehet alkalmazni, és a névben sem lehet ott közvetlenül, hanem csak úgy, hogy „Rendezvény neve, benne Street Fighter”.

A Street Fighter V bár több mint hat éve, hogy kijött PlayStation 4-re és PC-re, azért nem kevesen játsszák, és a fogadtatás nem volt valami jó. Josh „Icege” McWorther, egy FGC-s kommentátor például ezt nyilatkozta a WCCFTechnek: „Megértem a Capcom azon vágyát, hogy a lehető legtöbb szponzori pénzt begyűjtsék, és hogy az IP-jük felett is kontrollt akarnak gyakorolni, de milyen áron? Ez rosszindulatból történik a rajongókkal szemben, akik a [Capcom] IP-it relevánsnak tartották! Vagy ez csak a Capcom vezetőségének puszta hozzá nem értése? Hogyan segít a játékosoknak a szponzorok és a nyereményalapok korlátozása? […] Annyi kérdés van, amelyekre kevés, vagy egyáltalán nincs elfogadható válasz…” A Capcom botrányhárító közleményét le sem fordítjuk: csak annyit írnak, hogy átgondolják az új szabályzatot…

Az FGC-s bajnokságok szervezőinek négy komoly kérdése is van: ezek a szabályok hogyan segítik a kicsi, helyi bajnokságokat? Hogyan tudják azok hirdetni magukat? Hogyan alakul ki egy helyi-regionális irány ebből a szigorításból? A Safe Spaces, biztonságos tér szabály használható lesz a rossztevőkön? És az egészen tovább ront, amit az SNK csinál: a The King of Fighters XV szcénájával ők konkrétan együtt is működnek, hogy így is hirdessék a verekedős játékukat! Az SNK több szervezőnek segített azzal, hogy megtoldotta a nyereményalapokat és a szponzori összegeket az eSport-támogató programjukon keresztül! Csak egy kikötésük volt: minimum 16 résztvevő legyen, és a szervezőknek a jogi dolgokat be kell tartaniuk…

Az SNK érti, hogy mit kell tennie. A Capcom miért nem?

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu