Republique – Magánügy

TESZT – A Camouflaj játékáról, a Republique-ról már hallhattak az almások, hiszen epizodikus felbontásban 2013-ban indult el iOS-en Hope története. Most viszont már PlayStation 4-en és PC-n is elérhető immáron komplett tálalásban a totalitárius állami lopakodás.

 

A történet kidolgozásának megemlítésével kezdeném ezt az egész hacacárét, hogy legalább egy picit eltérjek a szokásostól. Számomra nagyon tetszik az, ahogy a jelenetek össze lettek rakva, és – a megfigyelés témájára építve – meg-megszakadozik a kamera itt-ott, amelyet akár úgy is értelmezhetnénk, hogy az orwelli 1984 megvalósult és bizony mindent és mindenkit figyel. Metamorphosis világában van még néhány tárgy, amely szintén kibővíti a sztorit. Ez így kezdetnek egész korrekt.

ene, audio. Nos, Hope hangja nekem tetszett (Jennifer Hale a neve, ha valakit érdekel), Cooperé pedig fura lett.

390-H

Ez a szám-betű kombináció főhősnőnk, Hope neve. A sztoriban egy Cooper névre hallgató ügynök és persze egy, a Metamorphosis hálózatába kötött mobil is szerepet kap. Hope nem akarja, hogy agymosás áldozata legyen, ezért próbál megpattanni a helyszínről, de ez nem olyan egyszerű. Nem vagyunk éppenséggel nyerő helyzetben! A játékmenet lopakodásra épít. Itt mondhatnánk kórusban, hogy Metal Gear Solid, de a kameraállások fixek. Itt meg azt bökhetnénk be, hogy Resident Evil!

Nos, valahogy úgy is van, a két franchise korai epizódjainak stílusát ötvözi a Republique. Sajnos itt van egy kis probléma a játékmenettel. (Most nem arról beszélek, hogy PS4-en egyszerre csak egy kameraképet tekinthetünk meg, míg PC-n egynél többet is láthatunk.) Egyszerűen meg tud zavarni, hogy a kamerák között érzékelhetően „beakad” a játék, amikor vált, plusz a más szemszögek miatt máshogy kell hozzáállnunk Hope navigálásához. Ezt bizony keményen meg kell szokni. De komolyan, van olyan, amikor egyszer egy irányba megyünk, a következő kameraképen pedig az ellenkezőbe…

No, azért nem leszünk teljesen tehetetlenek, ugyanis lassan vehetünk új skilleket is birtokunkba. Például röntgenezhetünk, hogy lássuk, hol vannak az őrök, de nem úgy van az, hogy teljesen előnybe kerülünk, mert ők is kapnak új felszerelést, hogy még véletlenül se tudjunk gond nélkül elmenekülni az utópiából, amely mindig mindenkit figyel. Azt is, ha hatástalanítjuk az őröket, mert ha erre van szükség, megoldhatjuk. Kár, hogy gyorsan átmegy ismétlősbe a játékmenet, illetve a negyedik részben talán túlzottan más hangulatba megy át az egész és akkor a befejezésről nem is beszéltem… szinte hirtelen vágják el a történetszálak jelentős részét, aminek nem éppen így kellett volna megtörténnie. Összecsapott, már-már lusta és gyenge kivitelezésű a vége.

ene, audio. Nos, Hope hangja nekem tetszett (Jennifer Hale a neve, ha valakit érdekel), Cooperé pedig fura lett.

Szövegelős

Zene, audio. Nos, Hope hangja nekem tetszett (Jennifer Hale a neve, ha valakit érdekel), Cooperé pedig fura lett. No nem azért, mert a szinkronszínész több bagót szívott el egy nap alatt, amit egy normális ember egy héten, amitől mélyebben dörmög, mint egy v12-es motor, hanem mert text-to-speech megoldással álcázza magát. Az úgy furán jön ki, hogy egy géphang próbál viccelődni. Szóval korrektnek mondanám, de nem kimagaslónak. Grafikailag sem nagy dunszt a Republique, ugyanis a Unity engine nem éppen korszakalkotó megoldásokra lett tervezve, de a dolgát azért remekül elvégzi.

ene, audio. Nos, Hope hangja nekem tetszett (Jennifer Hale a neve, ha valakit érdekel), Cooperé pedig fura lett.

Jövőbe látva múltban ragadt

Az elképzelés, a koncepció kitűnő, de sajnos érződik rajta a kivitelezés miatt a pénzhiány (holott Kickstartes projekt, a támogatók neveit rakták az ellenfelekre). Ha meg tudták volna oldani, hogy a kamerák közötti váltás nem lenne ennyire zavaró és egy kicsit frissített lett volna a játékmenet a vége felé is, akkor csak a sztori lezárására mondanám, hogy srácok, ezt nem így kellett volna.

Mégis, én egy gyenge hetest dobok a Republiquera. Mostanában ez a technológia által uralt (és letarolt?) világ gyakori téma: tavaly az Apple-FBI huzavona, a héten a Homefront: The Revolutionban felbukkant Appl… akarom mondani APEX. Meg hát mi is eléggé egy totalitárius irányt kezdünk felvenni Olbál cál alatt. Na de vicceket félretéve, én 4-5 ezernél többet nem adnék ki érte. Most 25 dollár (euró konverzióval 7500 sztotyinka), ha ezt lefelezik, egy vételt megér, vagy talán kivárható, amíg a Sony bedobja ingyen címnek a PS Plusba, mert mostanság nem akaródzik nekik ütős címeket adni az Instant Game Collectionbe.

-V-

Pro:

+ A történet elég szépen ki lett dolgozva
+ A lopakodás nem nagyon laposodik el a végére sem
+ Mostanában nagyon gyakori ez a téma, nem?

Kontra:

– Menjenek a francba a sztori lezárásával, de komolyan
– Cooper hangja – szeretjük-e a Text-to-speech motort?
– Kamerávál——————tás. Kame—————raváltás.


Kiadó: Camouflaj, Logan Games, Darkwind Media

Fejlesztő: GungHo Online Entertainment

Stílus: Lopakodós akció

Megjelenés: 2016. március 22.

Republique

Játékélmény - 6.1
Grafika - 6.9
Zene/Audio - 8.2
Történet - 7.8
Hangulat - 7

7.2

A Remény hal meg utoljára. Értsd úgy, ahogy akarod...

User Rating: 3.45 ( 1 votes)

Spread the love
Avatar photo
Grabbing controllers since the middle of the nineties. Mostly he has no idea what he does - and he loves Diablo III. (Not.)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu