Immortals of Aveum – Sokkal több mint puszta mágikus lövöldözés ez az akció-kaland [PS Plus]

TESZT – Az Ascendant Studios és az Electronic Arts előzetesei az Immortals of Aveummal kapcsolatban rögtön felkeltették az érdeklődésemet. Elsőre egy összetett, kaotikus FPS játéknak tűnt, de 25 óra intenzív játék után bátran állíthatom, hogy itt nem csak a lövöldözésről van szó. Bár vannak még gyermekbetegségek, összességében elégedett vagyok a játékkal, amely holnaptól a PS Plus Essentials ingyenes kínálatában is szerepel.

 

 

A játék mesterien balanszírozza a könnyedséget a komolysággal. Habár akadnak a történetvezetésben némi gyengeségek, a narratíva mégis magával ragadott, és messze meghaladta a kezdeti elvárásaimat. Ami az előzetesekben nem derül ki, az egy meglepően mély és izgalmas háttértörténet, amely miatt szinte végig a képernyő elé szögezett, és alig vártam, hogy még többet megtudhassak a játékból.

 

Az Immortals of Aveum egy mágikus lövöldözős játék a Dead Space és a Call of Duty mögött álló elméktől. A játék a The Game Awards-on debütált.

 

A Föld már csak emlék, Aveum a túlélés utolsó reménye

 

Az Immortals of Aveum PS5-ön való indításakor nem számítottam a cselekmény magával ragadó mélységére. A játék helyszíne, Aveum, a Föld mágikus párja, ahol a mágia felfedezésének következtében kirobban a globális konfliktus. Ezen alternatív Föld egy olyan háborús káosz, ami új nézőpontból közelíti meg az apokaliptikus témát.

Főhősünk, Jak egy olyan drámai pillanatban kerül középpontba, amikor Sandrak, az antagonista, kíméletlenül likvidálja a barátait. Sandrak egy Magnus, vagyis egy mágus, aki gonosz célokra használja erejét. Jak csatlakozik a Fény Hadseregéhez, és kitűzi céljául, hogy véget vessen az ádáz harcnak és leszámoljon Sandrakkal. Közhelyes? Lehet, de a hősi utazás itt kiválóan van megkomponálva.

A játék hihetetlen ügyességgel mutatja be Aveum világát. A mágia rendszere, amely a ‘ley-vonalakhoz’ kapcsolódik, izgalmas komplexitást visz a játékba. Jak, mint karakter, talán nem a legerősebb, de ahogyan a történet halad előre, egyre inkább szívünkbe zárjuk, és karakterfejlődése is meggyőző.

A dialógusok általában hitelesek, és a különféle karakterek is meggyőzőek. Az átvezető filmek technológiája is a helyén van, ami még élethűbbé teszi az arckifejezéseket és a mozgást. A történet iránya váratlan fordulatokkal tarkított; egyik pillanatban könnyed, a másikban viszont a háború sötét realitását tárja elénk. A játék nem bünteti túlzottan a játékost, de elég magas a tét ahhoz, hogy fenyegetőnek érezzük Sandrak esetleges győzelmét.

Egyetlen dolog, ami zavart, hogy néha a játék sokszor összecsapja a potenciálisan epikus pillanatokat. A ritmus általában jó, de vannak olyan helyek, ahol az események túl gyorsan zajlanak, és ez gyengíti azokat a pillanatokat, amelyek érzelmileg töltöttek lehetnének.

 

Az EA az SGF 2023 alkalmából új játékmenet-trailert ad ki az Immortals of Aveum-hoz. Ez a készülő lövöldözős játék néhány hihetetlenül jól kinéző díszletét mutatja be.

 

Intenzív és komplex harc

 

Az Aveum varázslatos univerzumában a harcok középpontjában a háromszínű mágia áll: piros, kék és zöld. A főszereplő, Jak, kivételes abban, hogy képes egyszerre mindhárom színt kezelni, ami ritka jelenség ebben a világban. A kék lövedékek precíziós támadásokat tesznek lehetővé, míg a piros közelharcra, a zöld pedig gyors sorozatlövésekre használható. Azonban a stratégia nem csupán a lövedékeken múlik; az aktuális harci helyzetekhez igazodva gyorsan váltanod kell a mágikus eszközök között. Kesztyűid, melyeket a játék RPG fejlődési rendszere alapján szerezhetsz meg és fejleszthetsz, ezen gyors taktikai váltásokhoz lettek tervezve. Emellett az öltözék is számít; gyűrűk és egyéb kiegészítők segíthetnek fokozni a mágiádat vagy védekezni az ellenséges varázslatok ellen.

Az Aveumban nem csak az alap mágikus lövedékek, azaz ‘pecsétek’ léteznek; különleges varázslatokat is bevetve növelheted a sebzésed, ám ez energiafelhasználással jár. Mindez izgalmas dinamikát cselez a harcokba, amelyek gyakran változnak fényűző effekt-show-vá. PS5-ömnél időnként tapasztaltam grafikai hibákat és képkockasebesség-csökkenéseket, de ezek nem zavarták jelentősen a játékélményt – a durva pixelesedést leszámítva, de erről majd lejjebb.

 

 

Arénaszerű harcok

 

Az Immortals of Aveum világában az arénaszerű harcok egy különleges egyedi vonást adnak a játékélménynek. A különféle szinteken hirtelen felbukkanó portálok olyan durva ellenségeket szabadítanak rád, amelyek mellett nehezen juthatsz el. A fejlesztők ígéreteihez híven, fertőzött zónák is várnak rád, tele kígyószerű ellenségekkel. A legtöbb ellenfél azonban, emberi vagy antropomorf formákat ölt.

A játék igazán akkor gyorsul fel, amikor elérkezel az ún. „rejtett arénákhoz”. Ezek a tágas területek vagy egy boss harcot, vagy egyéb komoly kihívásokat rejtenek. Az akció itt intenzívebb, és emlékeztet olyan korábbi játékokban tapasztalt intenzitására, mint például a Doom.

A harci dinamikát egy újabb réteg egészíti ki: a különböző harci eszközök. A csáklya például nem csupán az akrobatikus elemeket ad hozzá, de egy gyors menekülési útvonalt is biztosít. Az arénákban található „horgonyok” szolgálnak a csáklyád célpontjaként, amelyek kifejezetten a komplexebb manőverekre lettek kialakítva.

Ami a grafikát illeti, egy apró, de kritikus funkció hiányzik: a képernyő fényerőszabályozója. Ebben a verzióban sajnos nincs lehetőség erre, ami azt jelenti, hogy a tévém beállításaival kellett játszanom. Ha a fejlesztők ezt a hiányosságot később orvosolják, akkor ez csak egy apró probléma, ha nem, akkor viszont ez nagyon is komoly hiányosság lehet.

Még jelentősebb probléma a játék felbontása. Ha a PS5-ön, 4K TV-n játszva észleled a pixelesedés hibáit, valószínűleg nem vagy egyedül. Szeptember 1-től kezdve semmilyen javítás nem érkezett, ami orvosolná ezt a problémát, és ez az egyik tényező, ami hatással van a játék végső értékelésére.

A játékot az Also Kft. külön PC-s tesztkódjának köszönhetően Steam Decken is teszteltük és ott olyan 30 fps körül futott, ami ezen a platformon, új AAA játékoknál viszonylag korrektnek mondható, tekintettel arra, hogy amúgy ennél jobb PC-n sem tökéletes ezen a téren a játék.

 

 

Egy csipetnyi Metroidvania

 

Az Immortals of Aveum ügyesen vegyíti a Metroidvania elemeket, ami kellemes meglepetés volt. A játék világa olyan szegmensekre bontva van, ahol kezdetben számos elérhetetlen cél választja el az embert a siker élményétől – amíg nem szerezzük meg a szükséges képességeket a játék előrehaladtával. Bár a játék nem tartalmaz klasszikus gyűjthető elemeket, az elérhető varázslatok azonban fokozzák az erkölcsösítő vágyat. A 3D térkép meglepően hasonlít a Jedi: Fallen Orderhez, és a látszólag egyszerű területek sokféle titkot tartogatnak. A csúcspont kétségkívül a Fénytemplomok jelenléte; ezek a helyszínek különböző kihívásokat kínálnak, kezdve a platformoktól egészen a főellenségekig, és ideálisak azoknak, akik opcionális, de jutalmazó tartalomra vágynak.

Annak ellenére, hogy néha hiányoltam a térkép egyedi jelölési lehetőségeit, a területek nem annyira szétszórtak, hogy eltévedésre kerüljön sor. Ahogy tovább haladsz a történet során, több utazási opció válik elérhetővé. Ugyanakkor az opcionális tartalmak nem feltétlenül kötöttek le; az igazi vonzerőt a fő narratíva jelenti. Viszont, ha odafigyelsz a küldetések során, izgalmas rejtvényekre és rejtett területekre lelhetsz.

A felfedezés során háromféle jutalmi rendszer létezik: két típusú láda és energiagömbök találhatók szerte Aveumon. A standard ládák szembetűnően világítanak, és gyakran aranyat vagy esszenciákat tartalmaznak. A nagyobb ládák viszont több erőfeszítést igényelnek, de cserébe értékesebb tárgyakat is kaphatsz. Az energiagömböket a megfelelő varázslattal kell aktiválni, de megéri, mivel nélkülözhetetlen tapasztalati pontokat kínálnak a szintemeléshez.

A menük közötti navigálás intuitív, főleg, ha már játszottál a legújabb RPG-kkel. Nem kell túlzottan foglalkozni a statisztikákkal vagy az attribútumokkal; az itteni fegyveregyensúly kiegyensúlyozott, és a játékmenetre fókuszál. A játékot egy korai szakaszban talált fegyverrel zártam, ami jól tükrözi a játék átgondolt kialakítását.

 

 

Így fejlődünk az Immortals of Aveumban

 

Az RPG-elemek leginkább a szintlépés során érvényesülnek, amikor Jakkként tapasztalati pontokat gyűjtesz, legyen szó akár ellenség legyőzéséről, akár Aveum világában található lebegő XP gömbök összegyűjtéséről. Ezeket a pontokat készségfákba rendezheted, hogy fokozatosan erősítsd a képességeidet.

Háromféle varázslat, háromféle készségfa: a választás a tiéd, hogy melyik varázslatba fektetsz több pontot. Egy tipp a szakértőtől: változatosan alakítsd a varázspontjaidat. Habár a csatában válthatsz a különböző varázslatok között, sosem árt, ha van egy adott varázslattípus, amit kiemelten fejlesztesz a magasabb sebzés érdekében. Elementális pajzsokkal rendelkező ellenfeleket? Használj az ellenük a megfelelő típusú varázslatot, és erősítsd meg azt a nagyobb hatékonyság érdekében.

A készségpontok elköltésénél légy megfontolt; egyes frissítések alapvetően megváltoztathatják a játékmenetet. Jó választás minden, ami növeli a varázslat sebzését, különösen, mivel a játék késői szakaszában az ellenfelek egyre ellenállóbbá válnak.

A fegyvereid fejleszthetők, három szinten keresztül, általában arany és esszencia kombinációjával. Minden fegyvernek saját statisztikai jellemzői vannak, és két azonos típusú jel között is jelentős különbségek lehetnek. Például, néhány piros jel gyorstüzelést ad, míg mások nagyobb sebzést biztosítanak. Találtál egy fegyvert, ami jól illeszkedik a játékstílusodhoz? Maximalizáld a teljesítményét a megfelelő típusú esszenciával.

A játékban természetesen van ritkasági tárgyrendszer is, amelyek általában befolyásolják az adott fegyverhez társítható extrákat.

Amikor először vettem szemügyre az Immortals of Aveum-t, először is azt gondoltam: „ez csak egy Doom klón, némi varázslattal a tetején”. A játék meglepően hasonlít a Shadow Warriorhoz és a Ghostwire Tokyo-hoz játékmechanika szempontjából. Azonban ezeknél sokkal mélyebb, főként a történeti szálak tekintetében.

Ha kedveled az olyan intenzív lövöldözős játékokat, mint a Doom vagy a Shadow Warrior, akkor az Immortals of Aveumban is találsz majd kedvedre valót. A játékmenet rendkívül élvezetes, különösképpen annak fényében, hogy nem csak lehetőséget ad, hanem egyenesen arra ösztönöz, hogy kísérletezz különböző mágikus erőkkel és képességekkel. Ne tévesszen meg a játék felszínes lövöldözős jellege; az Immortals of Aveum igazi RPG elemekkel és összetett történettel büszkélkedik. Ha szereted a bonyolult történeteket és az intenzív akciót, akkor jó helyen jársz.

A játék sokféle műfaji elemet vegyít, de alapvetően egy klasszikus videójáték, amely nem újítja meg a műfajt, de amit csinál, azt nagyon jól csinálja. Még a „Normál” nehézségi szinten is találkoztam olyan pillanatokkal, ahol minden tudásomra szükségem volt, hogy kreatív lövöldözős kombókat hajtsak végre. A játék alapelképzelése egyszerű: szórakoztatás. Ha pedig mélyebbre szeretnél ásni, bőven van lehetőség arra is.

Az Immortals of Aveum tehát egy izgalmas első személyű lövöldözős játék, mely különféle műfajok elemeit ötvözi, és tele van robbanásokkal, akcióval, színekkel és feszültséggel. Mindezt egy meglepően komplex történettel és változatos játékmenettel fűszerezi meg. Az egyetlen komoly hátránya a játék alacsony felbontása és a pixelezett grafika, különösen, ha PS5-ön játszunk 4K TV-n, ez a probléma sajnos nem orvosolható.

Köszönjük a PC-s EA Play tesztkódot az ALSO Kft.-nak és a PS5-ös lemezes verziót a Konzolkirálynak!

A játékot a KonzolKirály.hu webáruház bocsátotta rendelkezésünkre!

konzolk2

-BadSector-

Pro:

+ Összetett és izgalmas történet
+ Változatos harci mechanika, amely ösztönzi a kísérletezést
+ Jól megtervezett játékmenet és RPG elemek

Kontra:

– A játék ritmusa néha túl gyors, ami elvon az epikus történeti pillanatoktól
– Pixelesedés és más grafikai problémák, melyek nem javíthatók
– A melléktartalom nem olyan magával ragadó, mint a fősztori


Kiadó: Electronic Arts

Fejlesztő: Ascendant Studios

Stílus: FPS lövöldözős játék RPG elemekkel

Megjelenés: 2023. augusztus 22.

 

Immortals of Aveum

Játékmenet - 8.2
Grafika - 7.2
Történet - 8.4
Zene/hangok - 7.6
Hangulat - 7.4

7.8

Az Immortals of Aveum egy dinamikus első személyű lövöldözős játék, tele van látványos mágia-harccal, színekkel és intenzív akcióval. Mindezt egy meglepően mély történettel és kihívásokkal teli játékmenettel kombinálja, ami arra ösztönöz, hogy folyamatosan alakítsuk harci stílusunkat. Nagy kár a pixelesedő grafikáért, ami ront az élményen – főleg 4K-s tévén.

User Rating: 1.67 ( 1 votes)

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu