Oroszország legalizálhatja a szoftverkalózkodást?! Kérdés, mindez mennyire érinti a videójátékokat

Az orosz kormány így próbálna fellépni a technológiai óriások szankciói, illetve egyesek kivonulása ellen.

 

 

Az Orosz Föderáció által Ukrajnában vívott háború úgy tűnik, még messze nem ért véget, és ezzel együtt a nyugati nagyvállalatok szankciói és kivonulásai várhatóan még jó ideig folytatódnak. Talán ezért is vizsgálja Moszkva a külső nyomás hatásának minimalizálására irányuló lehetőségeket, egy olyan tervezetet terjesztve elő, amely a Kremllel „ellenséges” országokból származó kalózszoftverek használatának dekriminalizációjára irányul.

Más szóval, a lakosságot törvényi védelemben részesítenék bizonyos, az országban hivatalosan nem elérhető programok letöltése esetén.

Ez azokat a szoftvereket érintené, amelyek tulajdonosai a Kremllel „ellenséges” országokból származnak.

Az orosz gazdaság fejlődését a külső szankciók nyomása alatt biztosító kiemelt cselekvési terv 6.7.3. pontján keresztül a gazdaságfejlesztési minisztérium tisztviselői foglalkoznak az ágazat nagyvállalatainak, például az Apple, az Adobe, az IBM, a Microsoft, az Oracle stb. távozása által okozott kellemetlenségekkel, és olyan mechanizmust javasolnak, amely megszüntetné a szankciókat támogató országokból származó szerzői jogok tulajdonosának tulajdonában lévő, nem engedélyezett szoftverek Orosz Föderációban történő használatáért való felelősséget.

Amint arra a TorrentFreak rámutat, nem teljesen világos, hogyan lehetne ezt az intézkedést végrehajtani, különösen annak fényében, hogy e szolgáltatások közül soknak a használatához felhőhöz való hozzáférés szükséges. A PC Gamer szerint úgy tűnik, hogy az intézkedés inkább azokra a programokra irányul, amelyek az ország gazdaságának és gazdálkodásának megfelelő működéséhez szükségesek, így a videójátékok letöltése továbbra is büntethető maradhat. A további fejleményekre még várnunk kell.

 

Feloldják a blokkolást a Torrent portálon

 

Másrészt a Duma (a moszkvai alsóház) egyik képviselője néhány nappal ezelőtt javasolta, hogy oldják fel a hozzáférést a RuTrackerhez, az egyik legnagyobb torrentportálhoz, hogy az orosz közönség megnézhesse a hollywoodi filmeket.

Ami egyértelmű, az az, hogy a szórakoztató szoftverek ipara ilyen vagy olyan okokból gyakorlatilag magára hagyta Oroszországot és kisebb mértékben Fehéroroszországot. Ennek eredményeként a PlayStation, Xbox és Nintendo konzolok értékesítése leállt, míg az olyan digitális boltok, mint az Epic Games Store és a GOG ott is bezártak.

Forrás: TorrentFreak

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu