Volodimir Zelenszkij ukrán elnök játszotta az elnököt a Servant of the People-ben

Zelenszkij, Ukrajna elnöke a 2015-ös szitkomban „jósolta meg” jövőbeli karrierjét.

 

 

Politikai tapasztalat hiánya ellenére számos amerikai politikus korábbi színészi karrierjéből jutott fel a csúcsra. Például Ronald Reagan elnök, aki játszott a She’s Working Her Way Through College, a Tugboat Annie Sails Again és a Brother Rat and a Baby című filmekben, vagy a pankrátor Jesse Ventura, aki Minnesota kormányzója lett, a Saturday Night Live-os Al Franken vagy a kedvenc terminátorunk, Arnold Schwarzenegger, a kaliforniai kormányzó.

Amerika azonban nem az egyetlen ország, ahol művészek is bekerülhetnek a magas hivatalba. Justin Trudeau például korábban bokszoló volt, Sao Paulo szövetségi képviselője pedig pornósztár és számos bollywoodi színész talált helyet az indiai politikában is. Ettől függetlenül, részben a jelenlegi helyzetnek köszönhetően, az utóbbi időben az egyik színészből lett politikus elég nagy figyelmet kapott.

Volodimir Zelenszkij jogászként kezdte, mielőtt beleszeretett a színészetbe és a komédiába. Zelenskyy hamar az ukrán média kedvelt figurájává vált, megnyerte a Dancing With the Stars ukrán verzióját is. Emellett több romantikus vígjátékban is sikereket aratott, például az Office Romance: Our Time-ban, a Love in the Big City és Love in the Big City 2-ben, az I You He She, 8 új randi és Love in Vegas filmekben is szerepelhetett. Ezekben sikerült megmutatnia a nézőknek bájos, vicces és vonzó oldalát.

Ígéretes és sikeres színészi karrierje mellett Zelenskyy az ukrán kormány hangos kritikusa volt, ezért a 2014-es forradalmi akciók idején népszerű figurává vált. Néhány alkotását a kormány be is tiltotta „a filmművészeti törvény rendelkezéseinek be nem tartása” miatt. Ennek egyik oka az volt, hogy kifejezetten támogatta az ukrajnai orosz művészetet — ami manapság fájdalmasan ironikusan hangzik.

Később alapított egy produkciós céget, a Kvartal 95-öt. Itt számos film producere, társszerzője és főszereplője volt. Még Paddington mackó hangját is ő adta a Paddingtonban és a Paddington 2-ben. Amely után Hugh Bonneville, kedvenc mackónk eredeti hangja is reagált Zelenskyy alakítására:

„Egészen a mai napig fogalmam sem volt róla, hogy ki adta a hangját [Paddington Macinak] Ukrajnában. A magam nevében köszönöm, Zelenszkij elnök úr”.

Kétségtelen azonban, hogy legismertebb műve a Servant of the People. Zelenszkijnek sikerült két szenvedélyét – a színészkedést és a politikai aktivitást – egy hétköznapi tanár szerepében ötvözni. A tanár egyszer hevesen kifakad Ukrajna korrupt politikai rendszeréről. Diákjai rögzítik a „beszédet”, amely egyik napról a másikra elárasztja az internetet. Ezután diákjai — akarata ellenére — kampányt szerveznek a közelgő választásokra.

Főszereplőnk végül elfoglalhatja az elnöki posztot, s mindent megtesz, hogy államfőként szolgálja hazája népét. Gyakorlatilag majdnem ugyanez történt a színésszel négy évvel később. Még a sorozat címét is felhasználta az új politikai párthoz, amellyel megnyerte a választásokat.

Mondani sem kell, hogy a tragikus ukrajnai konfliktus még keresettebbé tette a sorozatot. A Netflix streamelni kezdte és számos ország kért már sugárzási jogokat az ukrán sorozathoz. A sorozat klipjei a helyzet abszurd iróniája miatt milliós nézettséget értek el a különböző platformokon, például a YouTube-on is. Kiváltképp az a jelenet, ahol főszereplőnk dühösen azt mondja, hogy „Kib**ott Putin” a jelenet tragikomikus aktualitása miatt.

De végső soron a Servant of the People egy vicces és szellemes vígjáték, amit, vagy legalább a klippek némelyikét mindenképpen érdemes megnézni.

Forrás: Movie Web

Spread the love
Avatar photo
This user hasn not filled out his biographical info.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu