Közel négy évtizedig rejtőzött egy easter egg a Windows 1.0-ban! [VIDEO]

Harminchét évig tartott, mire fel lett fedezve a Microsoft első Windowsában egy titok, ami mögött egy, még ma is népszerű személy áll…

 

Lucas Brooks egy megszállott Windows-rajongó, aki Bill Gatesék korai operációs rendszereinek megjelenés előtti változatait is alaposan átnézi. Ennek köszönhetően talált valamit a Windows 1.0 RTM-ben. Ez a kifejezés a Release to Manufacturing rövidítése, magyarul ez az a változat, amit a redmondi cég gyártásra késznek jelölt (mostanában a játékok esetében ezt a kifejezést going gold, bearanyozódás néven halljuk), szóval ez a változat a boltra kész, első Windows.

Ebben közel harminchét évig rejtőzködött egy titok, ami a Windows fejlesztőinek névlistáját tartalmazza, és egy „gratulálunk!” üzenet is jár mellé, az ablak háttere pedig egy mosolygós smiley bitmapjével módosul (ez amúgy az operációs rendszerben ott volt). A stáblista adata titkosítva volt, és Brooks szerint a feloldáshoz szükséges eszközök a Windows 1.0 megjelenésekor még nem is léteztek, így valóban előrelátó módon titkosították a fejlesztők… mondhatni saját magukat.

Maga az easter egg tehát nem valami nagy szám, viszont az, hogy ennyi ideig rejtőzködött, azért az már eléggé komoly sikernek tekinthető (és Brooke-nak is jár egy taps, hogy meg tudta oldani a rejtélyt). De érdemes belenézni a videóba (amiben nincsen hang sem, továbbá mindössze tizenhét másodpercet igényel a megtekintése), ugyanis a fejlesztők között elbújt valaki, akit ma is hallunk (és azóta még nagyobb népszerűségnek is örvend…).

Nos, ez a személy a Harvard egyetemet maga mögött hagyta, és a Microsoftnál kezdett dolgozni, így a Windowsban is megfordult a munkássága. Később viszont játékfejlesztővé avanzsált (így például neki köszönhetjük, hogy az id Software-től a DOOM át tudott költözni a DOS-ról a Windowsra!), és alatta egy bizonyos Half-Life indította el a Valve menetelését. A neve? Gabe Newell…

Úgyhogy ez elég korrekt a Microsofttól: azért ők sem gondolták anno, hogy 2022-ig kell várni a titok nyitjára…

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu