A Dyson igen bizarr találmánnyal állt elő: itt az új Dyson fejhalgató légszűrő funkcióval!

TECH HÍREK – A Dyson is belépett a viselhető technológia világába egy szemet gyönyörködtető over-ear fejhallgatóval, amelynek légszűrő berendezése is van.

 

A leginkább porszívóiról ismert Dyson az elmúlt években más termékek gyártásában is kipróbálta magát, mint a ventilátorok és hajszárítók. A Dyson Zone fejhallgatót a légszennyezés növekvő problémájának kezelésére tervezték. De hogyan is néz ki egy ilyen furcsa találmány? Az egyik kritikus szerint biztos, hogy „megfordulnak majd utána az emberek az utcán”.

Jake Dyson főmérnök elmondta: „A légszennyezés globális probléma – mindenhol érint minket, ahol csak járunk. A Dyson Zone megtisztítja a levegőt, amit útközben lélegzünk be és az arcmaszkokkal ellentétben nagy teljesítményű szűrőket és két miniatürizált légszivattyút használ, hogy friss levegőt szolgáltasson anélkül, hogy hozzáérne az arcunkhoz.” Az érintésmentesség volt a tervezők egyik fő szempontja, hogy elkerüljék a kényelmetlenséget és az irritációt, amit például a folyamatos maszkviselés is okozhat. Érdekes, hogy a Dyson mérnökeinek egyúttal ez az első próbálkozásuk a hangtechnológia területén. Mondhatjuk, hogy nem kis fába vágták a fejszét!

A zajszűrő fejhallgatóban mindkét fülkagylóban motor, ventilátor és légszűrők vannak. A levegőt a szűrőkön keresztül szívják be, amelyek felfogják az allergéneket és a szennyező anyagokat, például a nitrogén-dioxidot, a kén-dioxidot és az autók által felvert port. Ezt a megtisztított levegőt aztán a fejhallgató alján található mágnesesen rögzített pánton keresztül az orrhoz és a szájhoz vezetik. A vállalat állítása szerint a szerkezet 97%-os hatékonysággal juttatja el a tiszta levegőt a tüdőbe.

Négy levegőtisztítási mód áll rendelkezésre a fejhallgató használatakor, attól függően, hogy épp az utcán sétálunk vagy ülünk benne. A fejhallgató szenzorok segítségével követi a légzést és az erőkifejtést, majd magától váltogat az üzemmódok között. De az új találmány nem csak ennyit tud. Tartozik hozzá még egy alkalmazás, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy megadják a tartózkodási helyüket, és meghatározzák, mikor kell cserélni a szűrőt. Emellett egy arcvédő is, amit bele tudunk illeszteni a pántba.

A Pocket-lint szerint a termék akkumulátorának élettartama alacsony szűrő üzemmódban négy óra, magas szűrő üzemmódban pedig 1,5 óra. Britta O’Boyle, a Pocket-lint helyettes szerkesztője azt írta: „A dizájnjuk mindenképpen szemet gyönyörködtető”. Kiemelte a kiváló hangminőséget és a fejhallgató jó felépítését is. Sajnos még nem volt alkalma utcán kipróbálni az egyedi fejhallgatót, így egyelőre nem tudott semmi gyakorlatiasat mondani róla, és azt is hozzátette, nem tudja, mennyire érezné magát hülyén a viselésekor.

A The Verge „bizarrnak” nevezte a kész terméket, hangsúlyozva, hogy nem egy korai áprilisi tréfáról van szó.

„Bár az elmúlt két évben jelentősen normalizálódott a maszkok viselése, meg kell néznünk, hogy a vásárlók hajlandóak lesznek-e elfogadni ezt a rendkívül furcsa kinézetű terméket”.

A Dyson Zone hat évig dolgozott a terméken – 500 prototípuson vannak túl. Eredetileg egy snorkelszerű szájrész párosult egy hátizsákkal, amely a motort és a belső alkatrészeket tartotta. Nincs kétség afelől, hogy ez lesz az idei év egyik legegyedülállóbb techinkai fejlesztése.

Forrás: BBC

Spread the love
Avatar photo
This user hasn not filled out his biographical info.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu