Az NVIDIA hivatalosan is bemutatta az RTX 3090 Ti-t, ám a készlethiány és a durva árképzés még komoly problémákat okozhat

TECH HÍREK – Hiába az NVIDIA új kártyájának eget rengető teljesítménye, ha egyszer a GPU ára is az egeket verdesi…

 

 

Az NVIDIA stílusosan szeretné lezárni az Amper-generációt, a jól ismert RTX 30-at, az RTX 3090 utolsó megmaradt Ti modelljének piacra dobásával. A Lovelace már a sarkon van, a megjelenés még idén várható, de a legújabb Ampere modell megjelenése a benchmark-listákat és egyesek pénztárcáját is meg fogja dönteni.

A becslések szerint az elemzők 1600 dollár körüli árat állapítottak meg, de a jelenlegi helyzetben az alkatrészhiány és a grafikus kártyák túlárazása miatt a végleges ára az EU-ban végül legalább 2500 euró (több mint 921 ezer Ft!) körül alakulhat.

Igaz ugyan, hogy a 3DCenter a hét elején bejelentette, hogy csökkenti a túlárazott grafikus kártyák arányát, minimum 25%-os mértéket határozva meg, de az RTX 3090 Ti megjelenésével ez az arány ismét megnőtt.

Ráadásul ennek a GPU-nak a készletei nagyon korlátozottak, és csak néhány gyártó kínál egyedi verziókat. Az EVGA-tól származó RTX 3090 Ti 3000 euró feletti áron a legdrágább a piacon jelenleg, és csak nagyon kevés példányban kapható. A táblázat alsó végén az MSI, az Inno és a Zotac GPU-i szintén jóval az ár/érték arány felett vannak. Átlagosan mindhárom gyártó 2400 euróért kínálja az RTX 3090 Ti-t.

Várható, hogy hétről hétre több gyártót fogunk látni, akik felugranak az Ampere legújabb nagy modelljének szekerére, mielőtt végül a Lovelace-ra váltanának. A csúcstermékek jelenlegi árai mellett azonban az átlagfelhasználó számára nehéz megbocsátani a frissítést vagy a PC-re való átugrást. Az RTX 30-as család alsó szegmensében azonban csökkennek az árak, az RTX 3060 és 3060 Ti árai valamivel alacsonyabbak, mint az előző hónapokban.

Forrás: 3DCenter

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu