Új mesterséges intelligencia-szabályozás az Európai Unióban

TECH HÍREK – Az Európai Bizottság csaknem egy évvel ezelőtt jelentette be a mesterséges intelligencia (MI) első jogi keretét. Mostantól a hatóságok szabályozhatják és akár ki is vonhatják a piacról a mesterséges intelligenciákat, négy kategória szerint ítélve meg őket: elfogadhatatlan, magas kockázatú, korlátozott kockázatú és minimális kockázatú.

 

Az olyan mesterséges intelligenciák, mint a kínai „társadalmi rangsorolási” rendszer és más, a felhasználókat manipuláló rendszerek, az „elfogadhatatlan” kategóriába tartoznak majd, ezért ki lesznek tiltva a piacról. A közlekedési, oktatási, biztonsági, bűnüldözési vagy igazságszolgáltatási célú mesterséges intelligenciák és az összes távoli biometrikus azonosító rendszer a „magas kockázatú” kategóriába fog tartozni. A chatbotokat a „korlátozott kockázatú” kategóriába sorolják majd, a videojátékok vagy a spamszűrők pedig a „minimális kockázatú” mesterséges intelligenciák címkéjét kapják.

„Amikor a mesterséges intelligenciáról van szó, nem csak szerencsés, hanem elengedhetetlen a bizalom. Ezekkel a mérföldkőnek számító új szabályokkal az EU élen jár a mesterséges intelligenciába vetett bizalmat biztosító új globális szabványok kidolgozásában” – mondta Margrethe Vestager, a digitális Európáért felelős ügyvezető alelnök, amikor tavaly áprilisban bejelentette a mesterséges intelligenciáról szóló törvényt.

Most a TechCrunchon Natasha Lomas Lilian Edwards-szal, a Newcastle-i Egyetem Ada Lovelace Institute for Law, Innovation and Society szakértőjével elemezte a javaslatot. Edwards szerint a keretrendszer korlátainak egy része abban rejlik, hogy a meglévő termékszabályozásokhoz hasonló megközelítést alkalmaz. Ez a mesterséges intelligenciáról szóló jogszabály a gyártót szabályozza, nem pedig a fogyasztót vagy a forgalmazót. A veszélyesség eldöntésének elsődleges tényezője az lesz, hogy az adott mesterséges intelligencia milyen adatokat használ fel, és mikor használja fel azokat. Ha bebizonyosodik, hogy veszélyes vagy káros, akkor nem jelenik meg a piacon. A rendszer működéséért való felelősség azonban a rendszer életciklusa során változó, ezért nehéz meghatározni a mesterséges intelligencia kockázati szintjét.

Emellett a mesterséges intelligencia számos felhasználóját nem említi az új jogszabály, például a keresőmotorokat és a közösségi oldalakat. A törvény azt sem teszi lehetővé, hogy az állampolgárok jogorvoslatért forduljanak a hatóságokhoz. Tehát elmondhatjuk, hogy az új AI-szabályozási törvény még mindig viszonylag formátlan.

Ettől függetlenül az új szabályozásra nagy szükség van a hatalmas mértékben előrehaladó mesterséges intelligencia-fejlesztés idején. A törvény lehetővé teszi a hatóságok számára, hogy felügyeljék a mesterséges intelligencia fejlesztésének gyártási szakaszát, és megállítsák a veszélyes dolgokat, mielőtt azok piacra kerülnének.

„Bizonyos uniós országokban a veszélyes játékokat is visszahívhatják a piacról vagy megsemmisíthetik. Nem csak az importjukat tilthatják be. Megsemmisítheted őket. A [hatóságoknak adott] lehetőségek erre emlékeztetnek engem”.

Feltételezések szerint a jogszabály végleges szövegét a Parlament és a Bizottság tárgyalásai után, 2023-ban fogadják el.

Forrás: TechCrunch

Spread the love
Avatar photo
This user hasn not filled out his biographical info.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu