Silent Hill: a csendes város mindig visszavár… – Az összes rész a legrosszabbtól legjobbig

RETRO – Mostanában a hírekben sok szó esik a Silent Hill szériáról – különösen a Silent Hill 2-ről – de a Konami által indított horrorfranchise egyébként is nagyon régóta belopta magát a szívembe. Mivel elég sok rész is készült a különleges hangulatú horrorkalandokból, ezért úgy gondoltuk: itt az ideje egy összeállításnak – szokásunkhoz híven a legrosszabbtól a legjobb részig.

 

Több mint 23 éve borzolta először idegeinket a japán Konami hihetetlenül eltalált horrorjátéka, amelyben egy kétségbeesett apa szerepében kellett lánya után kutatni egy borzalmakkal és szürreális horrorral teli városban. Az első rész óta nyolc másik epizód is megjelent és aki szereti a különleges hangulatú retrójátékokat, talán szívesen belevetné magát ebbe a művészi horrorsorozatba. Most összeszedtük mind a kilenc játékot és a legrosszabbtól a legjobbig rangsoroltuk is őket.

 

9. Silent Hill: Book of Memories (2012)

Platform(ok) : PlayStation Vita

 

Ez egy olyan játék, amely legalább annyira ellentmondásos, mint amennyire bizarr. A PS Vitára megjelent Silent Hill: Book of Memories egy olyan spin-off, aminek nem sok köze van a horrorhoz, inkább a többjátékos élményt nyújtó akciókalandra koncentrált, ahol a saga számos ellenségét kell megölnöd, miközben fegyvereket és ereklyéket kapsz, amelyek egyre erősebbé és erősebbé tesznek. Természetesen a Book of Memoriesnak kevés köze van a Silent Hillhez is, és csak azoknak ajánlanám, akik már ismerik a saga-t. (No és persze van (még) PS Vitájuk.)

 

8. Silent Hill: Homecoming (2008)

Platform(ok) : PlayStation 3, Xbox 360 és PC

 

A nem túl átütő erejű filmekből sok stíluselemet átvevő Homecoming a Konami saga egyik nyugati víziója volt. A 2008-as játék sokkal inkább az akcióra koncentrált, és bár megtartotta a saga ikonikus rejtvényeit, kevésbé használta ki azokat, emellett pedig a történet a misztikusságából is sokat veszített. Bár ez a rész egy gyenge belépő, ugyanakkor játékmenete szempontjából egyfajta ugródeszka is lehet a franchise-hoz azok számára, akik kevésbé vannak hozzászokva a klasszikus túlélőhorrorhoz. A játék retrotesztjét itt olvashatjátok.

 

Silent Hill: Downpour

7. Silent Hill: Downpour (2012)

Platform(ok) : PlayStation 3 és Xbox 360

 

Ismét egy olyan játék, amelyet nem az eredeti csapat készített, és ez meg is látszik rajta. A Downpournak van néhány igazán klassz ötlete, mint például a félig nyitott világ és a választható küldetések, amelyeken elindulhatsz. Ezenkívül folytatja azt a tendenciát, hogy több akciót von be a játékmenetbe, bár az is igaz, hogy ez a cím jobban jutalmazza a felfedezést, mint az előző. Ez volt egyébként a sorozat utolsó része. A játék retrotesztjét itt olvashatjátok.

 

 

6. Silent Hill: Origins (2007)

Platform(ok) : PlayStation 2 és PSP

 

Az eredeti négyes trilógiához sokkal közelebb álló formulával a Silent Hill: Origins kevesebb akciót tartalmaz, és arra kényszerít, hogy felelősségteljesebben bánj az erőforrásaiddal, ráadásul a bonyolult rejtvények megoldásához sokszor vissza kell térni régi helyszínekre. Ha az ezt megelőző játékokat túl pörgősnek találtad, és valami nyomasztóbb, lassúbb játékra vágysz, akkor ezt a játékot érdemes kipróbálni, bár nem ajánlanám a sorozat első játékaként, mivel az eredeti Silent Hill előzménye.

 

5. Silent Hill Shattered Memories (2009)

Platform(ok) : Wii, PlayStation 2 és PSP

 

Ez a cím is rendkívül ellentmondásos, és joggal, bár annyira egyedi, hogy ez is megérdemel egy próbát, ha a franchise, vagy a horrorjátékok rajongója vagy. A Silent Hill Shattered Memories nem a harcra koncentrál, de nem is egy klasszikus túlélő horror élmény, ehelyett valami teljesen újjal próbálkozott – még úgy is, hogy ez az első cím újragondolása. A játék nagyjából követi az eredeti sztorit: Harry Mason küldetése most is az, hogy megtalálja eltűnt lányát a fiktív amerikai Silent Hill városában. Ugyanakkor a történet egy másik fiktív univerzumban játszódik, más a cselekménye, új karakterek is vannak benne és a régiek sem ugyanolyanok.

 

Silent Hill The Room

4. Silent Hill 4: The Room (2004)

Platform(ok) : PlayStation 2, Xbox és PC

 

Egyesek számára az a játék, amivel a saga hanyatlása elkezdődött. Számomra egy csoda, elképesztően kreatív és egyedi ötletekkel, és David Lynch filmjeit idéző, művészi módon szürreális ötletekkel. A The Room kicsit nehézkesebb az akció terén, mint az előző 3 cím, de nem is erre koncentrál, hanem annál inkább a „Szoba” egyedi megvalósítására. Nagyon ajánlott rész. A játék retrotesztjét itt olvashatjátok.

 

3. Silent Hill (1999)

Platform(ok) : PlayStation

 

A cím, amivel minden kezdődött. Igen, grafikai téren hatalmasat öregedett, de a hangulata most is a régi, és ez az egyik legmenőbb része az egész játéknak. Rengeteg történeti elemet kell felfedezned és puzzle feladatot megoldanod – ez is része az első rész varázsának. Ez egy igazán egyedi játék, amelyet, ha teszel vele egy próbát, meg fogod érteni, hogy miért lett a Silent Hill olyan jelenség, mint amilyen, még úgy is, hogy még évekig kellett várni a folytatásra.

 

Silent Hill 3 - De nem szapulom tovább a játékot, mert a túlélőhorrorok között még így is ez a jelenlegi legjobb, a Konami pedig most egyértelműen a műfaj királya.

2. Silent Hill 3 (2003)

Platform(ok) : PlayStation 2, PlayStation 3, Xbox 360 és PC

 

Annak ellenére, hogy közvetlenül a 2 után jelent meg, semmi közük egymáshoz történetileg, viszont a saga első, PlayStation 1-en játszott változatával mindenképpen játszanod kell ahhoz, hogy megértsd mindazt, ami ebben a részben történik. A Silent Hill 3 egy kiváló játék, kiváló képi világgal, rengeteg ijesztgetéssel és több legendás helyszínnel – az ikonikus „véresszájú nyusziról” nem is beszélve. Mind a mai napig hatalmas kedvence a rajongóknak. A játék retrotesztjét itt olvashatjátok.

 

A Sony állítólag saját maga dolgozik a Konami egyik régebbi IP-jének puha rebootján, de most új részleteket hallottunk - igaz, itt azért talán szembe megy néhány gondolat az eddig hallottakkal.

1. Silent Hill 2 (2001)

Platform(ok) : PlayStation 2, PlayStation 3, Xbox, Xbox 360 és PC

 

A Silent Hill 2 véleményem szerint a saga csúcspontja. Egy játék, amely annak idején az első által felállított összes sémát felrúgta, és azonnal kiérdemelte a kultikus mű státuszát. Utolérhetetlen művészeti stílusának, meglepően kemény, szürreális, korszakalkotó és frappáns befejezésű történetének, illetve hihetetlen zenéjének köszönhetően olyan ikonikus játékká vált, amelyet egyszerűen vétek kihagynia mindenkinek, aki igazi gamernek tartja még. A grafikája ráadásul még 2022-ben is rendkívül jól öregedett. A játék retrotesztjét itt olvashatjátok.

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu