Jelentős MI-edzési növekedésben reménykedik a Tesla az év végére

TECH HÍREK – Elon Musk cégének hatalmas elvárása van, de ha figyelembe vesszük azt is, hogy csak 2024 első évében 130%-os növekedést mutatott fel a mesterséges intelligencia edzéséhez szükséges számítási kapacitásban a Tesla, talán el is tudja ezt a célt érni a vállalat.

 

A cég az év során közel 500%-os növekedésben reménykedik. Ez bizony kiugróan nagy, de Elon Musk ambíciói itt talán érthetőek. A Tesla 30 és 350 ezer közötti Nvidia H100-as GPU-val rendelkezik. Musk egy, azóta elérhetetlenné vált tweetre válaszolta, hogy a pontos méréssel a Tesla a második, az xAI pedig a harmadik helyen lenne, feltehetőleg a számítási teljesítményt figyelembe véve. A Tesla negyedéves üzleti jelentésében közölte, hogy annyival nőtt az MI-edző kapacitása, ami 40 ezer Nvidia H100-as GPU-nak felel meg.

Januárban 500 millió dolláros befektetés (ami kb. 10 ezer H100-as GPU-val egyenlő) történt a Tesla Dojo nevű szuperszámítógépébe, és ekkor Musk azt mondta, hogy az Nvidia hardverére ennél még többet fognak költeni 2024 során, ugyanis a mesterséges intelligenciában való versenyképesség téte évente sok milliárd dollárnak megfelelő összeg szerinte. 2024 végére 467%-os növekedést akar a Tesla elérni az MI-edző számítási kapacitásáva, ami kb. 85 ezer Nvidia H100-as GPU-t jelent.

 

 

Az agresszív terjeszkedés miatt a Teslának a szabad cash flow-ját fel kell áldoznia: 2024 első negyedévében ez az összeg ugyanis 2,5 milliárd dolláros mínusz volt, amit a 2,7 milliárd dolláros készletnövekedés és az MI-infrastruktúra 1 milliárd dolláros beruházása hajtott az első negyedévben. Viszont az egészet az Nvidia tervei még megváltoztathatják, ugyanis a „zöldek” valamikor az év folyamán fogják kiadni az új superchipet, a GB200 Grace Blackwell-t, ami nagyobb számítási teljesítményt kínál (27 trillió paraméterrel rendelkező MI-modelt is futtatni tud; sebessége például a chatbotok válaszának biztosításában harmincszoros), feltehetőleg drágábban, és valószínűeg nagyobb fogyasztással, ami már veszélyes mértékeket ölthet; erről nemrég szó volt a hírekben.

Musk mindent feltesz az MI-lapra.

Forrás: WCCFTech, Tesla

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu