Gyász: elhunyt Ray Liotta, a Nagymenők és a GTA Vice City sztárja

MOZI HÍREK – A népszerű színész, Ray Liotta, akit leginkább „nehézfiú” alakításairól ismerünk, az elsők között vállalt szinkronszerepet befutott színészként videójátékban.

 

 

Tragikus hír érkezett tegnap, ugyanis 67 éves korában elhunyt az ünnepelt színész, Ray Liotta. A színész, akit leginkább a Martin Scorsese rendező 1990-es évekbeli ikonikus maffiafilmjében, a Nagymenőkben játszott Henry Hill szerepéről ismerhetünk, egy forgatás során, álmában veszítette életét.

A Deadline jóvoltából készült jelentés szerint Liotta a Dominikai Köztársaságban halt meg, ahol a hamarosan megjelenő Dangerous Waters című film forgatásán vett részt. Sajnos több részletet nem közöltek. A színészt lánya, Karsen és jegyese, Jacy Nittolo gyászolja.

Ray Liotta karrierje négy évtizedet ölelt fel, a színész számos kedvelt filmben szerepelt.

Többek között az 1989-ben bemutatott Baseball Álmok című sportos fantáziadrámában, amelyben Liotta a baseballjátékos „Shoeless” Joe Jackson szellemét alakította Kevin Costnerrel szemben. Liotta első nagyobb színészi szerepe Ray Sinclair volt Jonathan Demme rendező Valami vadság című, 1986-ban bemutatott csavaros vígjáték-románcában. A szerepért Liotta Golden Globe-jelölést kapott.

Az évek során Liotta újra és újra bebizonyította, hogy miért ő az egyik legfelismerhetőbb név, arc és hang Hollywoodban: olyan nagyszabású projektekben játszott, mint a Copland (1997), a Hannibal (2001), a Betépve (2001) vagy az Azonosság (2003). Komikus énjét is nem egyszer megcsillantotta: emlékezetes alakítása volt például a Faterok motoron (2007) rosszfiúja.

 

 

 

 

Ami a videójátékokat illeti, ő adta a főhős Tommy Vercetti hangját a Grand Theft Auto: Vice City című játékban 2002-ben.

Liotta olyan nagy nevek mellett játszott, mint Denzel Washington, Sylvester Stallone, Anthony Hopkins és Brad Pitt, sok-sok más mellett, azonban leginkább Henry Hill szerepéről ismerik a Nagymenők című ikonikus gengszterkirándulásban.

A Martin Scorsese által rendezett filmben Liotta vezeti a Robert De Niro, Joe Pesci, Lorraine Bracco és Paul Sorvino játszotta csapatot, amely az amúgy létező személy, Henry Hill életét és korát tárja fel, és részletezi a maffiatárs, valamint barátai és családja felemelkedését és bukását 1955 és 1980 között.

 

 

Henry Hill szerepében a Nagymenőkben

 

 

Ray Liottát legutóbb a tavalyi Maffiózók-előzményfilmben, A maffia szentjei című filmben láthattuk, amint könnyedén visszacsúszik a gengszter szerepébe.

Liotta párhuzamosan alakította az ikertestvéreket, „Hollywood Dick” Moltisantit és Salvatore „Sally” Moltisantit, Alessandro Nivolával szemben Dickie Moltisanti szerepében. A The Many Saints of Newark Tony Soprano (Michael Gandolfini) korai éveit meséli el, a maffiózó Dickie és gengsztertevékenységének szemszögéből, az 1967-es Newark utcai zavargások közepette. Ray Liotta ezt megelőzően Steven Soderbergh rendező kritikusok által nagyra értékelt, Semmi hirtelen mozdulat című filmjében mutatta meg, hogy mennyire szeret maffiózó karaktereket játszani.

Liotta több projekten is dolgozott, köztük az Every Last Secreten, Elizabeth Banks Cocaine Bear című filmjén, egy cím nélküli filmen Charlie Day-jel, valamint a The Substance című produkción. Nem tudni pontosan, hogy ezek a projektek mennyire voltak előrehaladott állapotban a gyártásban, vagy hogy mi lesz a sorsuk.

Habár Ray Liotta halálhíre nagyon friss, a színészvilágból máris sokan megemlékeztek róla.

Jamie Lee Curtistől James Mangold rendezőn keresztül a Nagymenőkben Liotta partnerét alakító Lorraine Braccóig rengetegen hangsúlyozták, mennyire szimpatikus, szeretetre méltó ember és tehetséges színész volt. A kondoleálók egy hosszabb listája ezen a linken található.

Forrás: Deadline

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu