Szaúd-Arábia egymilliárd dollárért vásárolhatja fel az Embracer Groupot?!

A sivatagi királyság továbbra is nagy lépéseket tesz a videójátékok terén – ebbe a sorba illeszkedik az Embracer Group megszerzése.

 

 

A Szaúd-Arábiai Királyság újabb jelentős befektetést hajtott végre a videójáték-iparban: több mint 1 milliárd dollárt fektetett be, hogy 8,1%-os részesedést szerezzen a svéd játékipari óriás Embracer Groupban. A részvényeket a MarketWatch szerint a Savvy Gaming Groupnak, az ország állami befektetési alapjának játékokra és e-sportra összpontosító leányvállalatának adja ki.

„A Savvy Gaming Group 1 milliárd dolláros befektetése lehetővé teszi számunkra, hogy a globális játékiparban erős pozícióból folytassuk stratégiánk proaktív végrehajtását” – mondta Lars Wingefors, az Embracer Group vezérigazgatója a sajtóközleményben.

„Az elmúlt néhány évben a szaúdi székhelyű szervezetek a globális játékpiac egyik legjelentősebb befektetőjévé váltak, és a MENA [Közel-Kelet-Észak-Afrika] játékpiac a világ egyik leggyorsabban növekvő piaca, 2021-ben 5,7 milliárd dolláros bevétellel és több aktív játékossal, mint az Egyesült Államokban vagy Nyugat-Európában.”

„A piac messze legnagyobb országa Szaúd-Arábia, és mivel már jártam Szaúd-Arábiában, első kézből láttam a játékközösséget és a lehetőségeket. A Savvy Gaming Group-pal való kapcsolatunk lehetővé teszi számunkra, hogy regionális központot hozzunk létre Szaúd-Arábiában, ahonnan képesek leszünk befektetéseket eszközölni a MENA-régió egész területén, akár szervesen, akár partnerségek, közös vállalkozások vagy erős vállalkozók által vezetett vállalatok felvásárlása révén.” – mondta.

Szaúd-Arábia 2022-ben már több jelentős lépést tett a játéktérben, mind az állami befektetési alapon, mind az Electronic Gaming Development Company-n keresztül, amelyek együttesen jelentős befektetéseket eszközöltek a Capcom, a Nexon, a Nintendo, az ESL Gaming  és az SNK vállalatokba az Embracer üzletet megelőzően.

Az Embracer azonban mind közül a legnagyobb: nem olyan közismert név, mint az Electronic Arts vagy az Activision, de csendben iparági óriássá nőtte ki magát.

Májusban felvásárolta a Crystal Dynamics, az Eidos Montreal és a Square Enix Montreal cégeket, és hozzáadta őket egy olyan listához, amelyhez tartozik még a Koch Media és a Deep Silver, a Saber Interactive, a Gearbox, a 3D Realms, a Perfect World és mások.

„Ez a befektetés az Embracer Groupba egy hosszú távú elkötelezettség kiindulópontja” – mondta Brian Ward, a Savvy Gaming Group vezérigazgatója. „Az Embracer csapata egy valóban egyedülálló és vezető vállalkozókból és alkotókból álló ökoszisztémát épített ki olyan léptékben, amelyről úgy véljük, hogy az elkövetkező években is hatalmas értéket fog teremteni a játékközösség számára.”

Mind a Közberuházási Alap, mind az Elektronikus Játékfejlesztő Vállalat Mohammed bin Szalmán, Szaúd-Arábia trónörököse és tényleges uralkodója ellenőrzése alatt áll. 2021-ben az amerikai hírszerző ügynökségek megállapították, hogy bin Szalmán hagyhatta jóvá Dzsamál Khashoggi szaúdi újságíró 2018-as meggyilkolását, akit megkínoztak, megöltek, majd feldaraboltak, miközben a törökországi Isztambulban lévő szaúd-arábiai konzulátuson tartózkodott. A megállapítás ellenére sem az Egyesült Államok, sem más kormányok nem tettek lépéseket bin Szalmán ellen.

Forrás: MarketWatch, Embracer Group

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu